Indonésie: Týmy Lékařů bez hranic na cestě do postižené oblasti, připravují se zásilky materiální pomoci

Po silném zemětřesení o síle 7,6 Richterovy stupnice, které zasáhlo západní břeh indonéského ostrova Sumatra a vyžádalo si více než 750 obětí a tisíce dalších dosud zavalených, vysílají Lékaři bez hranic do postižené oblasti krizové týmy. Nejhůře postiženými oblastmi jsou podle zpráv města Padang a Pariaman.

Indonéské úřady poslaly do oblasti velké množství zdravotnické pomoci a potravin. Lékaři bez hranic jsou v úzkém kontaktu s úřady a svými bývalými spolupracovníky, aby získali přesnou představu o potřebách a mohli rychle vyhodnotit situaci v zasažených územích.

Včera do oblasti vycestoval první krizový tým 6 lidí, včetně koordinátora, zdravotní sestry a psychologa, který je vybaven zdravotnickým materiálem pro poskytnutí první pomoci. Tým doprovází i tři nefrologové (specialisté na ledvinová onemocnění) z Renal Disaster Relief Task Force, sítě odborníků, kteří nabízejí vysoce specializovanou a potenciálně život zachraňující zdravotnickou pomoc po přírodních katastrofách.

Nefrologové jsou vybaveni dialyzační jednotkou, umožňující léčit lidi trpící tzv. crush syndromem, stavem, při němž svalové tkáně při vážných vnitřních poraněních uvolňují do krevního oběhu velké množství toxinů, což může vést k selhání ledvin a do konce smrti.

Další tým Lékařů bez hranic složený ze tří specialistů na zásahy po katastrofách odletěl na místo ze základny Lékařů bez hranic v jihoamerické Panamě. Dalších asi 15 spolupracovníků, včetně chirurgického týmu, odjede na místo během následujících dvou dnů z Bruselu, Paříže, Barcelony a Athén.

Současně se v logistických centrech Lékařů bez hranic v belgickém Bruselu a francouzském Bordeaux připravují zásilky materiální pomoci (zpravidla tvořené plastovými plachtami, kanystry na vodu, hygienickými soupravami a dalším potřebným materiálem) a zdravotnického vybavení, které by měly být do Indonésie odeslány v nejbližší době.

Lékaři bez hranic měli v Indonésii zdravotnické projekty od roku 1995 až do začátku roku 2009. Projekty byly zaměřené na poskytování pomoci obětem infekčních nemocí, násilí a přírodních katastrof. V roce 2008 zasahovali mj. po silném zemětřesení na ostrově Sulawesi, kde provozovali mobilní kliniky a poskytovali psychologickou pomoc.