Indonésie: Týmy Lékařů bez hranic poskytují první pomoc v postižené oblasti

Tři dny po ničivém zemětřesení na indonéském ostrově Sumatra, po němž zůstalo na 1000 obětí, 3000 nezvěstných a 3000 zraněných, dorazily v sobotu 3. října první týmy Lékařů bez hranic do postižené oblasti. Kolem 20 spolupracovníků, včetně chirurgů, specialistů na ledvinová onemocnění, zdravotních sester, psychologů a logistiků, začalo okamžitě vyhodnocovat aktuální potřeby ve městě Padang a okolí.

Do Padangu, hlavního města regionu a jednoho z nejpostiženějších míst, už rovněž dorazila rozsáhlá pomoc odeslaná indonéskými úřady a ze zahraničí. Lékaři bez hranic nejdříve vyhodnotili situaci v městských nemocnicích a poskytli jim první důležitou pomoc. Ve druhé fázi začaly týmy zjišťovat situaci v oblasti kolem města.

Velké obavy panují o oblast města Pariaman, vzdáleného asi 50 km od Padangu, které bylo rovněž těžce zasaženo, a především o okolní venkovské oblasti, kde bylo několik vesnic zcela zničeno při sesuvech půdy a kam je dosud velmi omezený přístup.

Zatímco materiální pomoc je již na cestě na Sumatru, týmy Lékařů bez hranic budou nadále soustředit své úsilí na to, aby se dostaly do dosud nepřístupných oblastí a identifikovaly tamější nejkritičtější potřeby.