Jižní Súdán: „Lidé si na utrpení až příliš zvykli“

Fotograf Cedric Gerbehaye z fotografické agentury "VU" navšítvil letos Súdán a na svých fotografiích zachytil život jeho obyvatel a jejich každodenní boj o přežití.

Šest let od ukončení dlouhotrvající občanské války čelí největší africká země Súdán i nadále zdravotnické a humanitární krizi. Většina obyvatel nemá přístup k základní zdravotní péči a země se tak potýká s problémem chronické podvýživy a neustále se vracejících epidemií. Politická situace v zemi je stále nestabilní a nadále dochází k vysídlování komunit a ohrožování obyvatelstva ze strany nově vzniklých milicí nebo rebelských skupin.

© Cédric Gerbehaye / Magnum Foundation Emergency Fund / VU

Lékaři bez hranic poskytují krizovou zdravotnickou a humanitární pomoc v Súdánu od roku 1979. V současnosti provozují v zemi 27 projektů ve 13 státech a oblastech (státy Warap, Džungoli, Horní Nil, Jednota, Západní a Severní Bahr El-Ghazal, Západní a Centrální Ekvatorie, Severní a Jižní Dárfúr, Rudé moře, Al-Gedarif a oblast Abyei), se širokou škálou aktivit zahrnujících primární a sekundární zdravotní péči, reakci na akutní krize, chirurgickou, pediatrickou, gynekologickou a reprodukční péči, nutriční programy, léčbu kala azar a psychologickou podporu.