Kala azar - Zapomenutá nemoc

23. Únor 2015

Video z projektu na léčbu opomíjené nemoci kala azar v keňské Kachelibě. [Anglicky s českými titulky, 2’30’’]

Kala azar, známá též jako leishmanióza, je v rozvinutém světě téměř neznámá nemoc. 90% případů se vyskytuje v Bangladéši, Brazílii, Indii, Nepálu a Súdánu.
 

Kala azar je tropická parazitická nemoc přenášená muchničkami a projevuje se značným úbytkem na váze, zvětšením sleziny a jater a anémií. Pokud se neléčí, je ve 100% případů během 2 let smrtelná. Každý rok tato nemoc zabije více než 50 000 lidí. Kalazar je endemická i v některých oblastech Keni, jako je např. Kacheliba v Západním Pokotu.

Ti, kteří jsou nakaženi, mají jen omezené možnosti. K dispozici pro léčbu více než 12 milionů lidí, kteří se ročně na celém světě nakazí, je jen hrstka léků. Nejběžněji používaná léčba byla vyvinutá ve 30. letech 20. století a je dlouhá, bolestivá a toxická - spočívá v podávání nitrosvalových injekcí po dobu 30 dní. Tato léčba je rovněž velmi drahá - v soukromých lékárnách stojí nejméně 100$, což ji činí zcela nedostupnou pro většinu Keňanů, kteří žijí s méně než 1$ na den.

K dispozici je rovněž 2. linie léčby lékem Ambisomem, která je mnohem méně bolestivá a také kratší. Protože ale výzkum a vývoj nových léčiv nepostupuje a další způsoby léčby neexistují, jsou Lékaři bez hranic nuceni používat tuto 2. linii léčby pouze u obtížných případů, aby se omezilo riziko rozvinutí rezistence vůči tomuto léku. Pokud by se totiž u lidí rozvinula rezistence vůči Ambisomu, nezbyla by už žádná další možnost léčby.

Lékaři bez hranic jsou jednou z mála organizací, které v Keni poskytují bezplatnou léčbu kala azar.