Kamerun: Uprchlíci ze Středoafrické republiky čelí potravinové krizi

22. Leden 2015

Úmrtnost, nedostupnost zdravotnické péče a potravin mezi uprchlíky ze Středoafrické republiky, kteří hledají útočiště v sousedním Kamerunu, překročily kritickou hranici. Lékaři bez hranic proto začali s distribucí potravin, aby zabezpečili základní potřeby této zranitelné populace. Více než kdykoli předtím je nyní nezbytné, aby humanitární organizace co nejrychleji zmobilizovaly svou pomoc.

Občanská válka a násilí ve Středoafrické republice vedly k exodu přibližně 78 000 lidí, kteří uprchli do Čadu, Sudánu nebo Kamerunu (dle údajů UNHCR). Od roku 2006 bylo více než 26 000 členů nomádského kmene Bororo přinuceno hledat útočiště v místech podél hranice s Kamerunem. Po roce života bez dostatečné ochrany a pomoci se zdravotní stav této zranitelné populace, zejména z hlediska výživy, vážně zhoršil.

Výsledky antropometrického měření 771 dětí ve věku od 6 měsíců do 5 let, žijících ve městě Gbiti ve východní provincii země, ukazují těžkou akutní podvýživu v 3,9% a středně těžkou v 7,4% měření. Byly nalezeny i kritičtější výsledky a to u dětí mezi 5-10 lety věku: u 7,5% se prokázala těžká podvýživa, u 16,3% střední podvýživa. Stav děti, které jsou vůči podvýživě nejzranitelnější, odráží zhoršující se potravinovou situaci populace a opožděnou pomoc. Kromě toho, alarmující nadměrná úmrtnost v oblastech kolem Ngaoui, Ndokayo a Gbiti, která 3 až 7 krát převyšuje kritickou hranici (3-7 úmrtí na 10 000 obyvatel na den), představuje jeden z viditelných znaků nouze těchto uprchlíků.

“Situace těchto dlouho opomíjených skupin lidí dosáhla v oblasti výživy kritické fáze,” zdůraznil Christian Captier, ředitel Lékařů bez hranic ve Švýcarsku, během své poslední návštěvy regionu.

Lékaři bez hranic proto začali s distribucí doplňkových dávek potravin ve východní provincii země, kde na třech místech rozdělili více než 12 tun jídla 2 398 příjemcům  (dětem mladším 10 let věku a jejich matkám). Jde o dočasné opatření, dokud Spojené národy nezačnou koordinovat všeobecnou distribuci potravin. Tyto doplňkové potravinové dávky jsou doprovázeny aktivním prověřováním a realizací zdravotnické a nutriční péče pro nejurgentnější případy v nejkritičtějších oblastech ve spolupráci s kamerunským ministerstvem zdravotnictví.

Lékaři bez hranic vyjadřují obavy a naléhají na ostatní humanitární organizace, aby jednaly co nejrychleji a poskytovaly potravinovou a zdravotnickou pomoc těmto opomíjeným populacím.

Lékaři bez hranic působí v Kamerunu od roku 1984 a ve spolupráci s tamním ministerstvem zdravotnictví se podílejí na HIV/AIDS projektech v Yaoundé a Douala. Tým Lékařů bez hranic pracuje i v nemocnici Akonolinga na projektu léčby jedné z opomíjených nemocí - buruli.