Kolumbie: Třikrát obětí

27. Červenec 2010

Praha / Madrid, 27. července 2010. Oběti kolumbijského konfliktu netrpí pouze v důsledku nekončícího konfliktu, čelí také sociálnímu a ústavnímu stigmatu a opomíjení. Zpráva Lékařů bez hranic Třikrát obětí (Three time victims) poukazuje, jak následky konfliktu ovlivňují psychiku lidí v jihokolumbijském departementu Caquetá. Lékaři bez hranic ve zprávě požadují, aby bylo poskytování psychologické péče přizpůsobeno potřebám této ohrožené populace.

„Naše týmy jsou svědky děsivé reality, které čelí většina obyvatel departementu Caquetá,“ vysvětluje vedoucí operací Lékařů bez hranic v Kolumbii Teresa Sancristóval. „Na jedné straně jsou lidé vystaveni násilí různých ozbrojených skupin, na druhé straně selhaly úřady a společnost, která nevěnuje obětem patřičnou pozornost. Důsledky této situace na psychické zdraví, které mohou způsobit vážnou psychologickou újmu, by měly být řešeny místními úřady.“

V období mezi březnem 2005 a zářím 2009 ošetřili Lékaři bez hranic v rámci svého projektu psychologické pomoci v departementu Caquetá 5 064 pacientů. 49,2% těchto pacientů bylo přímo vystaveno konfliktu, uvězněno uprostřed bojů mezi ozbrojenými skupinami, nebo vystaveno násilným událostem: ohrožení na životě, zranění, násilnému verbování, vysídlení, omezení ve svobodě pohybu nebo bylo svědky zabití člena své rodiny.

Oběti konfliktu netrpí pouze následky přímého násilí, čelí také sociálnímu stigmatu. „V Kolumbii nutí stigmatizace lidí postižených konfliktem mlčet o své situaci a utrpení, což jim brání v sociální integraci, uznání a pocitu sounáležitosti,“ vysvětluje psycholožka Lékařů bez hranic v Kolumbii María Cristóbal. To brání lidem v přístupu k zaměstnání, bydlení, vzdělání a zdravotnickým službám.

Vedle přímého násilí a sociálního stigmatu jsou oběti často vyloučeny ze systému státní sociální podpory. Toto ústavní opomíjení dokazuje například přehlížení fenoménu násilného vysídlování v Kolumbii. „Kolumbijská vláda by měla plnit svoji odpovědnost a starat se o potřeby těchto lidí,“ potvrzuje Sancristóval. „Na základě našich zkušeností z programu Caquetá můžeme potvrdit, že poskytování psychologické péče je možné i s limitovanými prostředky v prostředí konfliktu a že tato péče může efektivně zlepšit pacientův stav“, uzavírá Teresa Sancristóval.



Lékaři bez hranic v Kolumbii pracují od roku 1985 a poskytují zdravotnické a psychologické služby či poradenství a podporu tisícům lidí postižených konfliktem. Organizace rovněž reaguje na propukající epidemie a přírodní katastrofy. V současnosti pracuje v projektech Lékařů bez hranic ve 13 kolumbijských departementech téměř 370 lidí.

Lékaři bez hranic pracují v departementu Caquetá od roku 1999 a od roku 2005 zde poskytují specializované psychologické služby. Týmy Lékařů bez hranic pravidelně navštěvují okresy Cartagena del Chairá, San Vicente del Caguán a Curillo, kde vedou osvětové a preventivní programy v oblasti duševního zdraví a v místních obecních nemocnicích zřídili kliniky. Psychologická péče je také součástí služeb mobilních klinik Lékařů bez hranic, které poskytují primární zdravotní péči ve vesnických okresech Cartagena del Chairá a San Vicente del Caguán. Lékaři bez hranic rovněž pracovali čtyři roky v centru duševního zdraví v hlavním městě departementu Florencii, jehož aktivity byly v květnu 2009 předány pod správu Open National University.


Pro více informací, čtěte zprávu Lékařů bez hranic: Three time victims (pdf, anglicky)