Lékaři bez hranic očkovali 7,3 milionu lidí proti meningitidě

24. Leden 2015

MSF - Running man

Několik západoafrických zemí od počátku roku čelí jedné z nejhorších epidemií meningitidy v posledních letech. Desítky týmů Lékařů bez hranic a ministerstev zdravotnictví byly zmobilizovány a zahájily léčbu a očkování. V Nigérii, Nigeru a Čadu Lékaři bez hranic úzce spolupracovali s místními úřady na organizaci masivní očkovací kampaně, která zahrnula téměř 7,3 milionu lidí.

Epidemie meningitidy se v zemích západní Afriky, v oblasti tzv. pásu meningitidy, objevují pravidelně. V tomto roce však epidemie dosáhla nebývalé velikosti. Podle údajů ministerstev zdravotnictví si epidemie od začátku roku vyžádala více než 56.000 nemocných, z nichž více než 1.900 nemoci podlehlo. Ačkoli se na některých místech díky očkovací kampani situace zlepšuje, v jiných oblastech se nemoc stále šíří.

Nejhorší epidemie v posledních letech

V Nigérii je epidemie nejhorší od roku 1996. Od začátku roku zde bylo zaznamenáno více než 50.000 případů onemocnění a 1.500 úmrtí. Lékaři bez hranic s nigerijským ministerstvem zdravotnictví spolupracují celkem v 9 státech. Společné týmy organizace a ministerstva navštěvují zdravotnická zařízení v dotčených oblastech, ošetřují nemocné, poskytují zásoby léků a sbírají epidemiologická data. Přestože se situace v některých státech Nigérie pomalu uklidňuje a aktivity týmů zde končí, v jiných oblastech počty nemocných stále rostou.

Kromě léčby tisíců nemocných zorganizovali Lékaři bez hranic ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví také masovou očkovací kampaň, v jejímž průběhu bylo očkováno 4,6 milionu ohrožených lidí ve věku od 2 do 30 let.

“Lidé vidí pouze očkování. Očkování je samozřejmě zásadní, protože to je to, co na konec zastaví tuto epidemii. Kdybychom se ale nesoustředili také na správnou léčbu pacientů, byl by počet ztracených životů katastrofální.” Dr. Nico Heijenberg z týmu Lékařů bez hranic v Magarii.

Niger je ve srovnání s Nigérií postižen relativně méně, ale i zde se epidemie rozšířila v jižních oblastech země. Týmy Lékařů bez hranic ve spolupráci s nigerským ministerstvem zdravotnictví léčí nemocné a očkují ohrožené v regionech Dosso, Maradi a Zider. Doposud bylo zaznamenáno více než 6.500 případů onemocnění a 288 úmrtí. Podobně jako v Nigérii i v Nigeru uskutečnili Lékaři bez hranic ve spolupráci s úřady masivní očkovací kampaň, která obsáhla 2,6 milionu lidí.

Epidemií meningitidy byl letos zasažen také Čad. Podle ministerstva zdravotnictví se v zemi objevilo kolem 1000 případů, z nichž ve 114 případech došlo k úmrtí. Týmy Lékařů bez hranic zahájily očkovací kampaň na jihu v Dourbali, Goundi a Pala, která zahrnula více než 120.000 lidí.

Lékaři bez hranic a epidemie meningitidy v západní Africe:

♦ 187 zahraničních spolupracovníků
♦ 3 747 místních spolupracovníků
♦ až 270 očkovacích týmů
♦ objednáno 8 mil. očkovacích látek
♦ 1,5 EUR na očkovanou osobu (cena vakcíny není zahrnuta)