Lékaři bez hranic poskytují pomoc zraněným v pásmu Gazy

Více než týden po zahájení leteckých útoků a následně i pozemní ofenzívy izraelských jednotek v pásmu Gazy jsou chirurgická oddělení zaplavena pacienty a nutně potřebují chirurgy - specialisty na vaskulární chirurgii. Jednotka intenzivní péče v nemocnici Shifa v Gaza City se dostala na hranici svých kapacit. Nedostatek bezpečnosti brání pacientům, kteří potřebují pooperativní péči, jakož i zdravotnickému personálu v přístupu ke zdravotnickým zařízením.

Ve středu 31. prosince dorazili do Gazy další tři mezinárodní spolupracovníci Lékařů bez hranic (koordinátor, lékař a zdravotní sestra), kteří posílili na místě již působící týmy s 35 místními spolupracovníky. Rozsah bombardování nedovolil Lékařům bez hranic pokračovat v poskytování pooperativní péče na klinice v Khan Yunis na jihu pásma Gazy. Tato klinika byla po začátku vzdušných úderů uzavřena a po rozdělení pásma Gazy na dvě části není ze severních oblastí dostupná. Na severu pásma Gazy v Beit Lahia byly naše týmy kvůli nedostatku bezpečnosti nuceny přerušit své pediatrické aktivity, které měly za cíl ulevit pracovnímu zatížení lékařů v nemocnici Kamel Edwan. Od zahájení pozemních nájezdů v noci na 4. ledna byli pak Lékaři bez hranic kvůli vyostřenému násilí nuceni vzdát se zcela své intervence v této oblasti. V Gaza City Lékaři bez hranic v poskytování pomoci nadále pokračují, ačkoli i zde je pro pacienty velice obtížné dostat se na kliniku organizace. Naše týmy zde poskytují pooperativní a následnou péči zraněným převezeným sem z nemocnice Shifa.

Lékaři bez hranic přizpůsobují své aktivity, aby byli schopni dostat se k lidem, kteří naléhavě potřebují zdravotní péči, ale kvůli nebezpečné situaci nemohou opustit své domovy. Naši místní spolupracovníci, lékaři, sestry a fyzioterapeuti, distribuují ve svých bydlištích zdravotnický materiál a poskytují péči, aby pokryli akutní potřeby pacientů v blízkém okolí. Na žádost nemocnice Shifa se nyní Lékaři bez hranic snaží vyslat do pásma Gazy chirurgický tým. Organizace se rovněž snaží na místo poslat mobilní nemocnici s operačním sálem a jednotkou intenzivní péče a další zdravotnický materiál na pomoc raněným a pro zásobování místních nemocnic.

V pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu pracují Lékaři bez hranic od roku 1989. Od června 2007 poskytli Lékaři bez hranic pooperační péči a fyzioterapii stovkám lidí zraněných v důsledku bojů v pásmu Gazy. V březnu 2008 otevřeli v pásmu Gazy pediatrickou kliniku pro děti do 12 let. Podobně jako v Gaze i v Nabulusu na Západním břehu Jordánu poskytují Lékaři bez hranic psychologickou, zdravotnickou a sociální pomoc rodinám postiženým násilím. Tým se skládá z 11 mezinárodních a 108 místních spolupracovníků. Další program psychologické pomoci pak provozují Lékaři bez hranic ve městě Hebron.