Lékaři bez hranic připomínají, že vítězství v boji proti AIDS je dosud v nedohlednu

22. Leden 2015

MSF - Running man

Od objevení HI-viru začátkem 80. let zemřelo v důsledku HIV/AIDS 20 milionů lidí, většina z nich v rozvojových zemích. Podle nejnovějších odhadů žije dnes na světě 33,2 milionů lidí infikovaných HIV, 95% z nich v rozvojových zemích, 5 700 jich denně v důsledku HIV/AIDS a nedostatečné či nedostupné péče umírá a 6 800 se každým dnem nově infikuje.

Zatímco vývoj medicíny nabídl naději na život mnoha lidem ve vyspělých zemích, život prodlužující léky jsou stále velké většině HIV pozitivních lidí zejména z rozvojového světa nedostupné. Pouze asi třetina HIV pacientů má přístup k účinné terapii. Boj s pandemií AIDS vyžaduje bitvy na mnoha frontách. Prevence, paliativní péče, přemáhání sociální stigmatizace, programy domácí péče, prevence přenosu mezi matkou a dítětem, léčba oportunních infekcí a především léčba antiretrovirálními preparáty, která může výrazně zlepšit kvalitu života – to vše jsou důležité součásti tohoto boje. Prevence je rozhodně prospěšná, bez příslušných léků se však situace nezlepší.

Týmy Lékařů bez hranic jsou v mnoha zemích světa denně svědky toho, jak je léčba HIV/AIDS důležitá: HIV pozitivní pacienti mohou opět pracovat, vychovávat děti, vrátit se ke svým původním životům. Mnozí se zároveň angažují ve svých komunitách, informují o problematice HIV/AIDS a usilují o přemáhání stigmatizace a akceptaci infikovanýchve společnosti. Lékaři bez hranic jsou jednou z prvních humanitárních organizací, která v roce 2000 nabídla ve svých projektech možnost antiretrovirální terapie.

Pokrok umožňuje především produkce generických a patentovaných léků. Roční  terapie pro jednoho pacienta, jejíž náklady před několika lety dosahovaly 10 000 USD, nyní stojí přibližně 140 USD. Na druhou stranu mnozí pacienti potřebují terapii 2. linie, protože vůči té první si vyvinuli rezistenci. Tyto léky jsou však velice drahé, neboť stále ještě podléhají patentové ochraně. 

Pokud chce Světová zdravotnická organizace (WHO) splnit svůj ambiciózní cíl a do roku 2010 zpřístupnit terapii pro všechny HIV/AIDS pacienty, musí toho být ještě mnoho vykonáno: ze strany dárcovských zemí, WHO, národních institucí i farmaceutického průmyslu. Snížení nákladů na výrobu léků vzniká nejpřirozeněji soutěží různých výrobců generik. Jakkoli Světová obchodní organizace (WTO) dává zvláštními úpravami patentových zákonů rozvojovým zemím možnost produkovat či importovat generika, tyto země stále čelí masivnímu tlaku farmaceutických koncernů a západních vlád. Strach z narušení patentového práva a ohrožení zisku se zdá dominovat nad humanitárními právy.

Vzhledem k humanitární katastrofě, kterou HIV/AIDS pandemie způsobuje, je morálně nepřípustné jenom nečinně přihlížet. V současnosti organizace Lékaři bez hranic vede či podporuje programy na léčbu HIV/AIDS ve více než 30 státech v Africe, Asii, Evropě a Jižní Americe. Antiretrovirální léčby se v současnosti dostává přibližně 100 000 pacientům. Zdravotní programy zahrnují prevenci, poradenství a dobrovolné testování, psychosociální podporu a léčbu oportunních infekcí s pomocí základních léků. Některé z těchto programů se specializují na snižování rizika přenosu viru z těhotných matek na děti. Lékaři bez hranic tím ukazují, že účinná léčba je možná i v rozvojových zemích.