Lékaři bez hranic reagují na těžké boje v severozápadním Pákistánu

Od 23. prosince pokračuje sektářské násilí, jež propuklo v oblasti Kurramu v pákistánské Severozápadní pohraniční provincii. Ve městech Alizai a Sadda explodovaly minometné granáty v blízkosti nemocnic, v nichž Lékaři bez hranic poskytují zdravotní péči.

Město Alizai je obklíčeno a pod blokádou. 25. prosince v blízkosti nemocničního areálu explodovalo pět minometných granátů. Následujícího dne areálem otřásly tři exploze, jež poškodily ambulanci a budovy Lékařů bez hranic. Do nemocnice se zatím dostalo jen několik zraněných. Lékaři bez hranic poskytli nezbytnou péči a materiály, byli ale nuceni redukovat kvůli bezpečností situaci počet svých pracovníků. Boje pokračují každý den.


30. prosince minometná palba zasáhla rovněž nemocnici v blízkém městě Sadda, kde poničila nemocniční mešitu. Přes sto zraněných vyhledalo pomoc na pohotovosti. I zde Lékaři bez hranic poskytli potřebnou péči a zdravotnický materiál. Přestože se počet zdravotníků musel zredukovat na minimum, organizace i nadále poskytuje základní před- a poporodní péči.


Budovy ve městě Sadda jsou od 23. prosince denně terčem palby z minometů a jiných těžkých zbraní. Ve městě hledají útočiště lidé prchající před boji v okolí, i zde se však ocitají pod palbou. Lékaři bez hranic se snaží dopravit dodatečné zásoby, včetně jídla a dek pro nejvíce postižené tímto konfliktem.


Během roku je to už podruhé, kdy sektářské násilí vedlo ke zhoršení bezpečnostní situace a vyžádalo si oběti. V této izolované kmenové oblasti na konfliktní hranici s Afghánistánem, kde nyní panují nejchladnější měsíce v roce, čelí civilisté akutnímu nedostatku jídla i paliv.


Sektářské násilí mezi šíity a sunity se rozhořelo v listopadu. Kmenové shromáždění, tzv. Džirga, se snaží konflikt vyřešit. Nicméně v okolí měst Alizai a Sadda zbraně zatím neutichají.


Lékaři bez hranic jsou v Pákistánu přítomni od roku 2000 a v současnosti jsou aktivní v Severozápadní pohraniční provincii a v Balúčistánu. Jsou jedinou mezinárodní zdravotnickou organizací přítomnou ve městech Sadda a Alizai.