Lékaři bez hranic varují: Pokroky v léčbě HIV/AIDS vážně ohroženy

Ženeva/Praha, 30. listopadu 2010. – Léčba HIV/AIDS v rozvojových zemích je v současné době ohrožena hned ze dvou stran: stagnuje mezinárodní financování a současně vznikají nové překážky v přístupu k cenově dostupným lékům. To znamená, že nebude možné implementovat nová doporučení WHO pro léčbu a příslib vědeckého pokroku v podobě zpřístupnění nových a lepších léků zůstane nenaplněn, uvedla mezinárodní zdravotnická a humanitární organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF).

„Ceny nových léků, které potřebujeme, závratně rostou, zatímco mezinárodní dárci pomalu couvají ze svých původních závazků na rozšiřování dostupnosti léčby,” řekl Dr. Gilles van Cutsem, zdravotnický koordinátor Lékařů bez hranic v Jihoafrické republice a Lesothu. „Jako lékaři, kteří se snaží léčit pacienty s HIV/AIDS, máme pocit, že nám svazují ruce za zády.”

Nejnovější doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) pro léčbu AIDS požadují zahajovat léčbu dříve a používat léky, které pacienti lépe snáší. Revidovaná strategie vyzývá k zahájení léčby ještě předtím, než pacienti onemocní oportunními infekcemi, jako je např. tuberkulóza. Právě zveřejněné údaje z projektů Lékařů bez hranic v Lesothu dokládají přínos této nové strategie: díky dřívější léčbě se podařilo snížit počet úmrtí pacientů o 68%, o 27% se snížil počet nových onemocnění, o 63% se snížil počet hospitalizovaných a o 39% se snížil počet lidí přerušujících léčbu.

Tato strategie včasné léčby prospívá nejen samotným pacientům, ale také společnosti, protože pacienti jsou méně infekční a tedy se snižuje pravděpodobnost, že budou infekci šířit dále. Výzkum v Africe ukázal, že léčba AIDS může snížit šíření viru heterosexuálním stykem až o 92%.

„Přibývá důkazů o tom, co musíme udělat, abychom obrátili směr epidemie,” uvedl dále Dr. van Cutsem. „Ale ve stejné chvíli, kdy vidíme příslib nových léčebných postupů, množství financí alokovaných dárci pro HIV/AIDS stagnuje. Dokonce i taková středně-příjmová země, jako je Jihoafrická republika, s nejrozsáhlejším programem léčby antiretrovirovými preparáty na světě bude mít problém při implementaci nových doporučení WHO, pokud nebude schválen její poslední návrh financování předložený Globálnímu fondu.“

Globální fond pro boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii obdržel nedávno finanční přísliby pro období 2011 – 2013 ve výši pouze 11,7 miliard USD, přestože na své programy potřebuje 20 miliard USD. Finance amerického programu PEPFAR, který podporuje více než polovinu všech léčených pacientů s HIV/AIDS v rozvojových zemích, stagnují již třetí rok za sebou.

Současně s tím se bohaté země snaží zajistit nespravedlivé výhody společnostem, které vyrábějí patentované léky, což omezuje dostupnost generických léků a zvyšuje ceny. 80% léků proti AIDS, které Lékaři bez hranic používají k léčbě více než 160 000 pacientů s HIV/AIDS, jsou generika z Indie. Stejně tak generika z Indie tvoří 80% všech léků nakupovaných v globálních programech léčby AIDS financovaných mezinárodními dárci. Indie je právě proto nazývána „lékárnou rozvojového světa“. Pozice Indie jako klíčového producenta cenově dostupných léků již byla oslabena díky pravidlům Světové obchodní organizace (WTO), která nutí zemi přiznávat patenty na léky.

Indický patentový zákon však stále striktně určuje, co může a co v zájmu veřejného zdraví nemůže být patentováno. Nadnárodní farmaceutické společnosti se již pokusily tento zákon napadnout a změnit, ale neuspěly. Jejich boj nyní převzala Evropská unie, která v rámci vyjednávání o dohodě o volném obchodu s Indií prosazuje opatření (např. informační exkluzivitu), která by vedla k ještě většímu omezení producentů generik při dodávaní léků na trh. Pokud v těchto snahách EU zvítězí, bude dramaticky ztížen přístup k cenově dostupným lékům potřebným pro řešení problému HIV/AIDS.

„Nemůžeme si dovolit sedět a sledovat, jak se bohaté země snaží osekat naši schopnost léčit pacienty s HIV/AIDS,“ řekl Dr. Tido von Schoen-Angerer, výkonný ředitel kampaně Lékařů bez hranic Access, která se zasazuje za přístup k nezbytným lékům. „Vyzýváme proto všechny, aby se postavili a vyjádřili nesouhlas s tím, že Evropská komise pracuje podle pokynů farmaceutických společností.”

Ke snaze Lékařů bez hranic se můžete připojit v kampani EVROPO, RUCE PRYČ OD NAŠICH LÉKŮ!

[Navštivte také Speciál o HIV, přinášející blížší informace o HIV/AIDS a problémech léčby, včetně svědectví HIV pacientů a důležitých dokumentů.]

Lékaři bez hranic poskytují antiretrovirovou terapii od roku 2000 a v současné době léčí více než 160 000 pacientů v rozvojových zemích. K život zachraňující léčbě získalo přístup již přes 5 milionů lidí, což dokumentuje velký pokrok učiněný v posledních letech. Ovšem dalších téměř 10 milionů nemocných na léčbu teprve čeká, a pokud ji nedostane, během několika let zemře.