Lékaři bez hranic vydávají zprávu o krizové intervenci na Haiti

9. Červenec 2010

Praha / Port-au-Prince, 9. července 2010. Šest měsíců po zemětřesení, které 12. ledna 2010 postihlo Haiti, vydává mezinárodní zdravotnická humanitární organizace Lékaři bez hranic zprávu, která popisuje dosud největší krizovou intervenci organizace. Zpráva také upozorňuje na zoufalé životní podmínky Haiťanů a Lékaři bez hranic se v ní zavazují k poskytování pomoci i v následujících letech.

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic


Zdravotnická pomoc Lékařů bez hranic na Haiti se během minulých šesti měsíců rozrostla z akutní krizové pomoci na mnoho dalších zdravotnických a humanitárních aktivit. „Haiťané reagovali na katastrofu jako první a my jsme jejich snahy podpořili rozsáhlou humanitární intervencí. Zdravotnické služby na Haiti jsou dnes již lepší. Jsou dostupnější než před samotným zemětřesením, i chudým lidem se dostane patřičné zdravotní péče,“ vysvětluje vedoucí mise Lékařů bez hranic Stefano Zannini, který se zrovna nacházel v Port-au-Prince, když zemětřesení zabilo a zranilo stovky tisíc lidí a více než milion lidí zanechalo bez střechy nad hlavou.


Situace nicméně zůstává pro mnoho Haiťanů i nadále zoufalá. Lidé začínají být frustrovaní z pomalého tempa obnovných prací. „Rozdíl mezi pomocí, která byla slíbena obětem zemětřesení během prvních týdnů a realitou půl roku poté, je ohromný“ dodává Zannini.




Zpráva Lékařů bez hranic přináší také statistické údaje této záchranné intervence. Pracovníci Lékařů bez hranic ošetřili do 31. května 2010 více než 173 000 lidí, provedli více než 11 000 chirurgických zákroků a poskytli psychologickou podporu více než 81 000 obyvatelům Haiti. Lékaři bez hranic distribuovali téměř 27 000 stanů a více než 35 000 balíčků základních potřeb.


Lékaři bez hranic popisují ve své zprávě některá rozhodnutí, která musela být učiněna během prvních týdnů po zemětřesení. Například extrémně vysoký počet zranění donutil týmy zaměřovat se téměř výhradně na stabilizaci pacientů a akutní operace na úkor dalších důležitých aktivit. Také hledání lokalit pro zbudování dočasných zdravotnických zařízení bylo prováděno narychlo, protože nebyl čas na důkladnější vyhodnocení.


Mezi oběťmi zemětřesení bylo mnoho haitských zdravotníků, proto musel být do země rychle dopraven vysoký počet humanitárních pracovníků ze zahraničí. Lékaři bez hranic měli dva měsíce po zemětřesení na místě více než 350 mezinárodních spolupracovníků. To kladlo veliké nároky na personální řízení Lékařů bez hranic. Postupným najímáním haitských spolupracovníků byli Lékaři bez hranic časem schopni počet zahraničních pracovníků snižovat. Koncem května tvořili místní pracovníci 93% veškerých pracovníků Lékařů bez hranic na Haiti.


Lékaři bez hranic obdrželi do 31. května 2010 přibližně 91 milionů eur z veřejných sbírek určených pro krizový zásah na Haiti. Organizace použila doposud 53 milionů eur, z nichž více než 11 milionů připadlo na chirurgické zákroky, 4 miliony na péči o matku a dítě (Lékaři bez hranic asistovali u 3 700 porodů) a více než 8,5 milionů na poskytování přístřeší. Lékaři bez hranic odhadují, že do konce tohoto roku vynaloží celkem 89 milionů eur na pomoc obyvatelům Haiti.


I když není jisté, jak rychle bude probíhat obnova země a v jakém rozsahu budou ostatní organizace poskytovat zdravotnickou pomoc, Lékaři bez hranic se zavazují k poskytování pomoci obětem zemětřesení i v následujících letech. „Systém zdravotní péče na Haiti byl křehký již před 12. lednem 2010,“ říká mezinárodní prezident Lékařů bez hranic Dr. Unni Karunakara. „Zemětřesení zničilo většinu dostupných zdravotnických služeb. Bude trvat mnoho let, než se země postaví na nohy. Lékaři bez hranic jsou rozhodnuti i nadále zastávat v obnově Haiti svoji roli a poskytnout veškeré prostředky a personál, které budou potřeba.“


Pro více informací, čtěte zprávu Lékařů bez hranic: Emergency response after the Haiti earthquake (pdf, anglicky)