Lékaři bez hranic zahajují celosvětovou kampaň „EVROPO, RUCE PRYČ OD NAŠICH LÉKŮ!”

Praha / Nové Dillí, 7. října 2010. - Při příležitosti obnovení jednání mezi Evropskou komisí a indickou vládou o dohodě o volném obchodu, která by mohla zablokovat přístup k život zachraňujícím generickým lékům, zahájila mezinárodní zdravotnická a humanitární organizace Lékaři bez hranic celosvětovou kampaň, která má zabránit četným pokusům Evropy omezit přístup k lékům pro pacienty v rozvojových zemích.

„Při léčbě mnoha nemocí jsme závislí na přístupu k cenově dostupným generickým lékům, jaké se vyrábí např. v Indii. V Indii nakupujeme 80% léků na léčbu AIDS, které momentálně udržují při životě 160.000 lidí,“ uvedl prezident Mezinárodní rady Lékařů bez hranic Dr. Unni Karunakara. „Kvůli nim nemůžeme mlčet, když se Evropa pokouší všemi možnými způsoby omezit dodávky generických léků – jejich výrobu, registraci i distribuci pacientům v ostatních částech světa. Proto dnes zahajujeme kampaň: Evropo, ruce pryč od našich léků!

Připravovaná dohoda mezi Indií a Evropou je pouze jedním z mnoha útoků proti generickým lékům ze strany Evropské komise. Prostřednictvím bilaterálních dohod po celém světě, které požadují přísnější opatření v oblasti ochrany duševního vlastnictví, než jaká vyplývají z mezinárodního práva, ohrožuje Evropa výrobu bezpečných, účinných a dostupných léků. Evropa je také iniciátorem neveřejných jednání pro přijetí Obchodní dohody proti padělání, která usiluje o nastolení opatření, jež by mohla omezit výrobu generických léků.

Pacienti již pocítili dopad těchto opatření: na základě celních předpisů Evropské komise byly legitimní generické léky určené pro rozvojové země zadrženy v evropských přístavech a životy pacientů tak byly ohroženy.

„Evropa nám chce prakticky vyrvat léky z rukou,“ řekl zdravotnický koordinátor Lékařů bez hranic v Keni Dr. Marius Müller. „Právě díky dostupnosti generických léků jsme mohli začít léčit stále více pacientů s AIDS. Pro naše pacienty to znamená naději, že budou moci opět pracovat a vychovávat své děti. Ale pokud se Evropě podaří nás od těchto zdrojů odstřihnout, riskujeme, že úspěchy, jichž bylo dosaženo v posledních 5 letech, budou zmařeny.“

Nedávná studie ukázala, že 90% léků na léčbu AIDS zakoupených v roce 2008 mezinárodními dárci, včetně evropských vlád, pocházelo od výrobců generických léků v Indii. Zastavení dodávek těchto dostupných léků by mělo katastrofální následky pro miliony pacientů podstupujících léčbu nebo na ni čekajících.

„Evropa očividně využívá každou příležitost, aby zabránila výrobě levných generických léků pro lidi v rozvojových zemích,“ uvedla Michelle Childs z kampaně Access zasazující se za lepší přístup k základním lékům. „Společně s občanskými iniciativami po celém světě vyzýváme Evropu, aby od svého tažení upustila, a prosíme každého, aby podpořil naši kampaň návštěvou webové stránky action.msf.org a zasláním dopisu Evropskému komisaři pro obchod Karl de Guchtovi, aby dal ruce pryč od našich léků.“

Připojit se k Lékařům bez hranic a společnému požadavku „Evropo, ruce pryč od našich léků!“ můžete na stránkách action.msf.org.