Libye: Lékaři bez hranic dorazili do Benghází

V pátek 25. února dorazil první krizový tým Lékařů bez hranic ve večerních hodinách do města Benghází a navštívil nemocnice Al Jalaa a Al Hawari a Zdravotnické centrum Benghází. Všechna tato zařízení jsou dobře vybavena, vypořádala se s přívalem zraněných a pokrývají zdejší zdravotnické potřeby. Potýkají se však s nedostatkem některého zdravotnického materiálu a léků, zejména obvazů, šicího materiálu, anestetik a zevních fixátorů.

Lékaři bez hranic poskytnou zdravotnický materiál Zdravotnickému centru a také proškolí místní personál, jak zvládat velký příliv zraněných v případě propuknutí nových střetů.

V sobotu se ke krizovému týmu připojil ortoped, anesteziolog a operační sestra, aby vyhodnotili chirurgické potřeby v nemocnici Al Jalaa. Podle prozatímního hodnocení bude mnoho pacientů, kteří jsou hospitalizováni na zdejším 400lůžkovém traumacentru, muset podstoupit opakované operace.

Krizový tým Lékařů bez hranic navštívil v sobotu další dvě zdravotnická zařízení v Benghází a navazuje kontakty i v západní části země.

Tým Lékařů bez hranic tvoří nyní dva koordinátoři, tři lékaři, dva logistici a administrátor. Lékaři bez hranic do Benghází dopravili také dva nákladní vozy s léky a zdravotnickým materiálem, včetně chirurgického vybavení. Dalších 12 tun materiálu je připraveno a bude odesláno do Libye přes Egypt nebo Maltu.