Libye: Přístup k lidem uvězněným v konfliktu vážně omezen

Lékaři bez hranic byli kvůli opětovné eskalaci bojů v Libyi nuceni stáhnout své spolupracovníky z Benghází. Týmy se přesunuly do egyptské Alexandrie nebo jsou již na cestě, avšak i nadále budou podporovat libyjská zdravotnická zařízení, především prostřednictvím léků a zdravotnického materiálu. Lékaři bez hranic dosud do Libye dopravili a poskytli 33 tun zdravotnického materiálu.

Bezpečnostní podmínky zcela znemožňují zdravotnickým týmům přesunout se do oblastí, kde pokračující boje zanechávají největší potřeby. Minulý týden se tým Lékařů bez hranic dvakrát pokusil dostat do města Rás Lanúf, kde docházelo k nejprudším bojům, avšak musel se kvůli hrozícímu nebezpečí vrátit zpět. Kvůli posunutí fronty na východ musel své aktivity odložit i tým mířící do Bregy, který měl v plánu zřídit malý operační sál. Chirurgický tým v současnosti čeká v pohotovosti v Alexandrii.


Lékaři bez hranic se i nadále snaží překročit západní hranice do Libye, aby mohli poskytnout zdravotnickou a humanitární pomoc lidem uvězněným uprostřed bojů. Libyjské úřady však dosud neumožnily Lékařům bez hranic vstup do země přes tunisko-libyjskou hranici, a to již od 23. února, kdy sem dorazil první tým.


Na tuniské straně hranice mají Lékaři bez hranic ve dvou pohraničních městech Ras Ajdir a Dehiba tým 25 lidí. Na hraničním přechodu v Dehibě, kudy přichází do Tuniska méně migrantů, pracuje malý tým lékařů a psychologů, kteří pomáhají příchozím uprchlíkům. Zbytek týmu působí na mnohem vytíženějším přechodu Ras Ajdir a v blízkém tranzitním táboře, kde momentálně hledá útočiště asi 18 000 lidí čekajících na repatriaci či přesídlení.


Nejakutnější zdravotnické a humanitární potřeby v pohraniční oblasti pokrývají tuniské úřady s podporou mnoha mezinárodních humanitárních organizací. Lékaři bez hranic zaznamenali nedostatek psychologické pomoci, kterou proto začali poskytovat 4. března. Mnozí z migrantů během cesty přes Libyi do Tuniska byli svědky nebo podstoupili různé stupně a formy násilí a nyní čelí nejistotě a obavám z budoucnosti. Psychosociální program jim pomáhá vyrovnat se s prožitými událostmi a zmírnit jejich utrpení.


Tým Lékařů bez hranic v Tunisku je vybaven 16 tunami zdravotnického a logistického materiálu a další materiál je na cestě.


Lékaři bez hranic mají také tříčlenný tým na Maltě a dva spolupracovníky na ostrově Lampedusa v Itálii, kde zejména prostřednictvím mobilních klinik poskytují zdravotnickou pomoc migrantům, kteří připluli po moři.