Mají-li se zachránit životy dětí ohrožených potravinovou krizí, musí představitelé G8 začít jednat

3. Červenec 2008

Tokio/Praha, 3. července 2008. - Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Médecins Sans Frontières/Lékaři bez hranic dnes vyzvala představitele G8, kteří příští týden zasednou v Japonsku, aby rozhodli o adekvátním financování potravinové pomoci a nutričních programů zaměřených na malé děti. S ohledem na výživovou krizi, která ročně přispěje k úmrtí 3-5 milionů dětí, se summit musí zavázat k poskytnutí fondů na zavedení nových a efektivnějších strategií v boji s podvýživou.


Při setkání G8 v Japonsku v roce 2000 světoví představitelé vytvořením Globálního fondu pro boj s AIDS, tuberkulózou a malárií ukázali, že jsou schopni stimulovat konkrétní změny. Díky tomu je dnes poskytována značná podpora zemím, které chtějí např. rozšířit léčbu AIDS. Lékaři bez hranic dnes žádají od G8 podobný zájem a úsilí o zásadní omezení dětské podvýživy.


„Má-li se rozšířit léčba dětí, které jsou podvýživou nejvíce ohroženy na životě, je třeba začít hned jednat,“ prohlásila Dr. Susan Shepherdová, nutriční poradkyně kampaně Lékařů bez hranic ACCESS. „95% dětí s vážnou formou podvýživy nedostává adekvátní léčbu. Představitelé G8 mohou podniknout okamžité kroky, jež by umožnily dětem přístup k život zachraňující léčbě.“


Organizace Spojených národů (OSN) odhaduje, že na financování komplexní nutriční strategie pro ženy a děti ve 100 milionech ohrožených rodin je třeba ročně vydat 8 miliard US dolarů, z čehož 1,5 miliardy je potřeba pro léčbu dětí ohrožených na životě nejvážnější formou podvýživy. Představitelé G8 musí zajistit, aby postižené země byly schopny rozšířit své programy a současně věděly, že budou mít bezplatně k dispozici vysoce výživné terapeutické produkty připravené k okamžitému použití.


Lékaři bez hranic jsou svědky nárůstu podvýživy ve svých projektech na několika kritických místech, mj. v Etiopii a Nigeru. „Hladové“ období mezi sklizněmi komplikované suchem vedlo ke zvýšení četnosti podvýživy. V etiopských regionech Oromia a Jižní region přijali Lékaři bez hranic od poloviny května více než 6500 vážně podvyživených dětí.


Podvýživa je chronickou krizí, která je ještě ztížena stoupající cenou potravin. Při vysokých cenách potravin musí chudé rodiny z jídelníčku vypustit drahé živočišné produkty, jako jsou mléčné výrobky, vajíčka a maso. Ty jsou ale klíčové pro zdravý růst dětí a schopnost odolávat nemocem.


Stávající potravinovou pomoc tvoří obilné nebo sojo-pšeničné kaše bez jakékoliv živočišné složky, která je efektivní při prevenci podvýživy. Na konci 80. let byla mléčná složka v obohacené mouce určené právě pro výživu malých dětí pro ekonomické důvody eliminovaná z americké potravinové pomoci. Levné řešení v tomto případě ale může být nebezpečné.


Zatímco se stále více rodin ptá, jak uživit své děti, Lékaři bez hranic vyzývají představitele G8 k ochotě znatelně a trvale investovat do budoucnosti dětí.


„Všichni víme, jaké potraviny potřebují děti pro svůj růst a zachování zdraví. Jak je ale potom možné, že světoví představitelé jsou spokojeni s dvojím standardem, kdy v potravinové pomoci posílají jídlo, jež by svým dětem ani ve snu nenabídli?“ uvedla dále Dr. Shepherdová. „Bez zásadních konkrétních a dlouhodobých závazků se pouze mylně domníváme, že budeme skutečný vliv na léčbu a prevenci dětské podvýživy.“


Lékaři bez hranic léčili v roce 2006 a 2007 terapeutickými a doplňkovými přípravky přes 150 000 dětí ve 22 zemích světa.


Pro více informací o aktuální krizi v Etiopii a Somálsku viz:


Somálsko: Obyvatelstvo potřebuje okamžitou pomoc [26.6.2008]
Etiopie: Lékaři bez hranic rozšiřují nutriční programy [13.6.2008]
Potravinová pomoc přehlíží a ohrožuje malé děti [24.4.208]