Malárie - život se zabijákem

22. Leden 2015

“Během období sucha se s malárií tolik nesetkáme, ale v období deštů máme denně i 50 nových případů. Právě teď jedno období deštů začíná...” - Robert Aniku (25), spolupracovník Lékařů bez hranic v Ugandě.

Kdo je největším zabijákem v Africe? Nejsou to lvi ani tygři. Nejvíce život ohrožujícím nepřítelem pro miliony lidi na tomto kontinentu je komár Anofeles, který přenáší parazity způsobující malárii. Jediné kousnutí a dítě může v průběhu několika hodin zemřít, protože parazit napadá jeho červené krvinky.

Malárie zabíjí ročně kolem milionu lidí. V Africe jsou nejvíce postiženy děti – představují 75% všech úmrtí v důsledku nemoci. Každých 30 sekund zemře jedno dítě na malárii. K rizikové skupině patří i matky: v oblastech epidemie je malárie přímo nebo nepřímo zodpovědná za 30% jejich úmrtí.

Těmto úmrtím se ale dá předcházet. Lékaři bez hranic každoročně ošetří přes 2 miliony pacientů trpících malárií. V téměř všech projektech v tropických oblastech se Lékaři bez hranic tváří v tvář setkávájí s touto nemocí - v projektech základní zdravotnické péče, léčby HIV nebo v programech předporodní a poporodní péče.    

Více informací >>> Malárie: fakta