Mali: Malárie smrtí končit nemusí

Každý rok umře na malárii více než milion lidí, 80% obětí je v subsaharské Africe. V Mali je malárie hlavní příčinou úmrtí dětí do 5 let.

Bažinatá oblast jižního Mali, kterou od západu k východu protíná řeka Niger, je ideálním místem pro množení komárů přenášejících malárii. Malárie je tu všude a jejími nejčastějšími obětmi jsou děti, které jsou nejzranitelnější. Každé dítě do 5 let věku onemocní malárií alespoň jednou ročně a některé z nich i dvakrát či třikrát. Potřeba zdravotní péče je tu obrovská, zdravotní systém však na ni není schopen adekvátně reagovat.


„Během období dešťů děti v mé vesnici padaly jak mouchy, sklácené malárií,“ popisuje imám vesnice Kalakora v distriktu Kangaba. „Bylo jich tolik, že jsem je musel pohřbívat po dvou.“


Právě zde, v distriktu Kangaba, zahájili v roce 2005 Lékaři bez hranic program boje proti malárii. V regionu, kde většina obyvatel žije za méně než 1 dolar denně, je pro nemocné velice obtížné dosáhnout na zdravotní služby, za něž se tu platí. Ve většině případů jsou jedinou cestou, jak se s malárií vypořádat, léčivé byliny a nejrůznější odvary. Během sezóny dešťů, kdy především se malárie přenáší, je mnoho vesnic od okolního světa izolováno močály a lidé tak nemají ani fyzickou možnost dostat se do zdravotnických středisek.


V reakci na tato alarmující fakta Lékaři bez hranic začali podporovat sedm zdravotnických center v distriktu Kangaba, aby mohla nabízet kvalitní péči dostupnou finančně i zeměpisně. Poté co identifikovali hlavní překážky v přístupu ke zdravotní péči a zavedli nová opatření, povedlo se Lékařům bez hranic zvýšit počet lidí přicházejících na vyšetření čtyřnásobně. Základem tohoto úspěchu bylo zavedení nových pravidel pro platby za ošetření.


Dětem do 5 let a těhotným ženám, které jsou nejzranitelnějšími skupinami v populaci, je nyní poskytována veškerá péče zdarma. Ostatní pacienti platí pevnou cenu 200 CFA (namísto obvyklých 2000-6000 CFA), asi € 0,30, za léčbu horečnatých onemocnění, jež patří mezi nejčastější onemocnění v oblasti. Aby nová opatření mohla být integrovaná do stávajícího systému, kryjí ztrátu příjmu těchto středisek plně Lékaři bez hranic. Většina případů malárie díky tomu může být nyní podchycena v časné fázi, což zabraňuje výskytu vážných forem onemocnění, jež pak často končí smrtí.


„Během období častého výskytu malárie jsme měli v našem středisku kolem 4 pacientů denně,“ vysvětluje ředitel jednoho z místních zdravotnických center, na něž Lékaři bez hranic dohlížejí. „Dnes se náš tým musí vypořádat s 20 či 30 případy denně. Konečně můžeme být spokojeni, že jsme zdejším lidem prospěšní.“


Aby se vyřešil problém dostupnosti zdravotní péče pro izolované oblasti, vytvořili Lékaři bez hranic mobilní týmy, které se během 6-měsíční sezóny dešťů starají o izolované vesnice. Tyto týmy jsou tvořeny farmáři a muži od rodin, kteří byli Lékaři bez hranic vyškoleni a vybaveni, aby byli schopni poskytnout bezplatné vyšetření a léčbu jednoduchých případů malárie u dětí do 10 let.[1]


Obyvatelé Kangaby dnes už konečně mají přístup ke kvalitní zdravotní péči. Lidé mohou navštívit lékaře, aniž by ještě více zchudli, mohou dostat účinnou léčbu a v případě, že žijí v oblastech izolovaných během období dešťů, dostane se bezplatná péče až k nim domů.






[1] Tito tzv. „malaria agents“ byli vybráni ve svých komunitách, o něž se pak starají. K dispozici mají bezpečné a jednoduché testy (tzv. RST - Rapid Screening Tests) a kombinace léků založené na artemisininu (tzv. ACT - Artemisinine-based Combination Treatment). Jsou tak schopni nemoc diagnostikovat a poskytnout první nezbytnou léčbu. „Agenti“ byli vybaveni jízdními koly, aby se mohli pohybovat po okolních vesnicích.