Mali: „Zůstali jsme nehledě na nálety. Naše pacienty neopustíme.“

Dr. Jose Bafoa pracuje už pět měsíců v maliském Gau jako vedoucí zdravotnického týmu Lékařů bez hranic. Nestálost situace v okolí Gaa během posledních dní způsobila snížení počtu pacientů, kteří do zařízení Lékařů bez hranic přicházejí. Dr. Bafoa ale přesto říká, že poskytování péče pacientům zůstává nadále prioritou jeho i celého týmu.

Na severu města Gao se do zdravotních středisek Wabaria a Sossokoira, která zde Lékaři bez hranic provozují, dostane denně průměrně 120 pacientů. I když už pominulo období dešťů, 70 % jich přichází s malárií, parazitickou chorobou, která nemocné vyčerpává vysokými horečkami a nekontrolovatelnou zimnicí. Navzdory válce zůstává malárie nejčastější příčinou úmrtí v Mali a proto i hlavním soupeřem, se kterým bojují zdravotnické týmy. Obzvláště nebezpečná je pro děti do pěti let věku, které jí často podlehnou.

„Od září loňského roku, kdy jsme začali pracovat ve zdejších zdravotních střediscích, jsme obvykle přijímali kolem 120 pacientů denně. V polovině ledna jsme během náletů zaznamenali dramatický pokles počtu pacientů a i v tomto týdnu do jednoho z těchto středisek přišlo méně než 10 pacientů denně. Ale spolu s tím, jak se situace uklidňuje a lidé se už tolik nebojí opouštět své domovy, se počty pacientů opět vrací do normálu,“ říká Dr. Bafoa.

„V Gau a okolí žije na 400.000 lidí, kterým slouží jen jedna nemocnice a 10 zdravotních středisek. Ne všichni proto mají přístup ke zdravotní péči. Bezplatně dostupná zdravotní péče je přitom nyní ještě důležitější kvůli celkové nestabilitě a kvůli tomu, že mnoho lidí je stále ještě na útěku s omezenými prostředky. Až doposud jsme přijali téměř 16.000 pacientů.“

Francouzské a maliské síly zahájily 11. ledna útok proti různým ozbrojeným skupinám, které na severu Mali působí. V Gau je nejvýznamnější silou Hnutí za jednotu a džihád v západní Africe (Mujao), odnož známější Al-Káidy v islámském Maghrebu (AQMI).

„Lidé prchali ve strachu z náletů a odvetných útoků. Někteří odešli do sousedních zemí, jiní našli útočiště v malých vesnicích nebo vbuši, kde jsou životní podmínky velmi tvrdé. Proto jsme kromě malárie zaznamenali také rostoucí počet pacientů přicházejících s průjmovými a kožními onemocněními způsobenými špatnou hygienou. Vzrostl i počet případů akutních respiračních infekcí způsobených prachem a větrem,“ pokračuje Dr. Bafoa. „Další pacienti přicházejí s vysokým krevním tlakem nebo gastritidou, pravděpodobně v důsledku intenzivního stresu, který jim události posledních dní způsobily.“

Hlavním cílem projektu je od jeho počátku snížení úmrtnosti zpřístupněním zdravotní péče a reakce na krizové situace. Dr. Bafoa vysvětluje, že dříve, než byl projekt zahájen, umírali ve třech zdravotnických zařízeních v oblasti Gaa*), která Lékaři bez hranic podporují, jeden až dva pacienti denně. Od loňského října bylo zaznamenáno jen pěti úmrtí. 100 km dále na jih v oblastní nemocnici v Ansongu, kterou Lékaři bez hranic také podporují, se míra úmrtnosti snížila z více než 8 % před méně než třemi měsíci na současná 1,2 %.

V rozlehlých pouštních oblastech severního Mali je další podstatnou částí projektu snaha přinést zdravotnickou pomoc blíže obyvatelstvu. Poslední čtyři měsíce vyjížděly do odlehlých oblastí mobilní týmy přinášející pomoc pacientům, kteří se k ní sami nemohli dostat. Z obavy před zaminováním silnic byli ale Lékaři bez hranic nuceni činnost mobilních klinik dočasně pozastavit.

„V našich mobilních klinikách jsme poskytovali nejen primární zdravotní péči, ale snažili jsme se také zpřístupnit prenatální vyšetření těhotným ženám. Nevíme, kdy je budeme moci znovu obnovit, ale doufáme, že to bude brzy.“ Lékaři bez hranic rovněž podporují další komunitní zdravotní střediska dodávkami léků a základního materiálu. Dr. Bafoa vysvětluje: „Hlavní problémem, jemuž tady v Gau a Ansongu čelíme, je nedostatek materiálu a dobrých pracovních podmínek. Takže kromě školení a podpory místních zaměstnanců jsme také udělali hodně práce při obnově stávajících zařízení. V oblastní nemocnici v Ansongu jsme například obnovili přívod elektřiny a tekoucí vody a teď rekonstruujeme operační sál.“

Epidemiologický dozor je další klíčovou osou projektu. Zajišťuje, aby byly týmy schopny urychleně reagovat na riziko epidemií nemocí.

„Musíme být připraveni reagovat na jakoukoli eventualitu, ať už jsou to epidemie, válečná zranění nebo následky vysídlení. Naše týmy přišly do Ansonga v prosinci s cílem podpořit místní nemocnici a nyní ošetřujeme na 100 pacientů denně. I když tam máme dva maliské kolegy, kteří provádějí císařské řezy a poskytují další porodní péči, poslali jsme jim na pomoc chirurga se specializací na válečná zranění. Naši pacienti nám říkají, že vše, v co doufají, je mír. A my jsme s nimi. Zůstali jsme tady i během náletů, protože naše pacienty teď nemůžeme opustit. Doufáme, že se zdravotní systém časem postaví na nohy a že nás tu jednou nebude potřeba. Než se tak ale stane, tak tu zůstaneme a budeme se snažit, aby obyvatelé Gaa a Ansonga měli i nadále přístup ke kvalitní a bezplatné zdravotní péči.“

 

 

© MSF - Dr. Jose Bafoa

 

 

 

Dr. Jose Bafoa pracuje pro Lékaře bez hranic od roku 1999.
Před příchodem do Mali se účastnil misí v Ugandě, Čadu a ve Středoafrické republice, stejně jako ve své domovské zemi, Demokratické republice Kongo.

Lékaři bez hranic v Mali pracují ve městech Mopti, Gao, Ansango, Konna, Douentza a Timbuktu, kde kromě primární a sekundární zdravotní péče poskytují i chirurgické zákroky a urgentní péči. Na jihu země v kraji Sikasso provozují komplexní pediatrický program primární, sekundární i následné péče. Lékaři bez hranic rovněž poskytují pomoc maliským uprchlíkům v sousedních zemích, v Burkině Faso, Mauritánii a Nigeru.

 

*) Aktivity ve třetím zdravotním středisku Chabaria (140km od Gaa), které Lékaři bez hranic podporovali, byly dočasně pozastaveny z důvodu bezpečnostních rizik, nicméně organizace pokračuje alespoň v doručování lékařských zásob. [Zpět]