Moldavsko: Program Lékařů bez hranic na léčbu HIV/AIDS v Podněstří

22. Leden 2015

Lékaři bez hranic začali léčit první HIV pozitivní pacienty v moldavském regionu Podněstří. Od letošního května jsou 4 pacienti léčeni antiretrovirálními léky.

Do konce roku 2007 by měla být život prodlužující terapie přístupná pro 100 až 150 pacientů. Lékaři bez hranic jsou první mezinárodní humanitární organizací v Podněstří. Spolupracovníci organizace věří, že nový projekt bude příkladem pro ostatní organizace, který dokáže, že nezbytná pomoc v tomto regionu je realizovatelná. 

Moldavská vláda téměř nepřispívá  finančními prostředky ani léky do systému zdravotnické péči v Podněstří, přestože na tento účel dostáva finanční podporu od mezinárodního společenství. To postihuje obzvláště dostupnost antiretrovirální terapie v podněsterské oblasti, ve které počet nakažených pacientů je 4krát vyšší než v celé zemi. Ambulantní stanice Lékařů bez hranic na léčbu pacientů s HIV/AIDS v tomto regionu je umístěna v centrální nemocnici Podněstří. Kromě antiretrovirální léčby se mezinárodní spolupracovníci věnují i školení místních kolegů s cílem poskytnout více informací a zprostředkovat vědomosti o nemoci oslabující imunitu jako i o jejích možných důsledcích pro společnost.

Podněstří se po rozpadu Sovětského svazu začátkem 90.let osamostatnilo od Moldavska, dodnes ale není uznáno mezinárodním společenstvím jako suverénní stát.