Myanmar hledá nové cesty v boji s akutní hrozbou rezistentní TBC

22. Srpen 2013

Akutní zdravotní hrozba v Myanmaru svedla dohromady hlavní odborníky, kteří zkoumají nové cesty jak bojovat s krizí vyvolanou rezistentní tuberkulózou (DR-TBC). V zemi je alarmující počet případů TBC, kterou nelze léčit standardními léky – odhadem 8.900 osob se nově nakazí každý rok. Pouze zlomku z nich (jen 800 za rok 2012) se dostává léčby. Tato vzduchem přenosná infekční choroba je smrtelná, není-li léčena. V celém Myanmaru je naléhavě potřeba urychleně navýšit míru péče o pacienty s DR-TBC. Jen tak lze zabránit úmrtím a zastavit dosud nekontrolovanou krizi.

Situace přiměla humanitární organizaci Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) uspořádat spolu s myanmarským ministerstvem zdravotnictví a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) 22.-23. srpna v Yangonu sympózium „Obrat v léčbě tuberkulózy: Boj s DR-TBC a TBC/HIV v Myanmaru“. Jeho cílem je nalézt nové cesty k navýšení péče o pacienty s rezistentní tuberkulózou v této zemi.

K odpovídajícímu posílení péče jsou nezbytně potřeba nové přístupy k léčbě a nové léčebné postupy. Současná léčba trvá dva roky a je extrémně toxická a drahá. Pacienti musí denně užívat přes 20 tablet a vydržet 8 měsíců denního podávání injekcí. Podle globálních statistik se uzdraví jen polovina léčených.

„Vedlejší účinky léčby byly strašně silné, daly se sotva zvládat. Měl jsem závratě, od všech těch injekcí mě bolely hýždě a měl jsem problémy se sluchem. Bylo mi na zvracení, jakmile jsem ucítil vaření, snadno jsem se rozčílil a pořád jsem byl slabý a unavený. Měl jsem také neustálé průjmy a občas i halucinace,“ řekl Ko Min Naing Oo, jeden z vyléčených pacientů s multirezistentní tuberkulózou (MDR-TBC) v Myanmaru, který se zapojil do mezinárodní blogové platformy TBC & JÁ.

„Země těžce zasažené TBC dnes musí ukázat schopnost vést boj s touto krizí a vydat se novými cestami, aby posílily léčbu DR-TBC. Musí si také vybojovat přístup k novým lékům pro další roky,“ řekl mezinárodní prezident Lékařů bez hranic Dr. Unni Karunakara. „Myanmar tyto snahy demonstruje tím, že navyšuje programy na léčbu DR-TBC, stále ale má před sebou dlouhou cestu. Na všech úrovních jsou potřeba inovace a pevná národní i mezinárodní partnerství. Jen tak se zajistí, aby se efektivní léčba dostala ke všem, kteří ji tak zoufale potřebují.“

Sympozia se účastní odborníci z Myanmaru a dalších zemí silně postižených TBC spolu s hlavními mezinárodními aktéry v této oblasti. Sejdou se, aby sdíleli své poznatky a zkušenosti s bojem proti DR-TBC. Budou diskutovat o možnostech jak vylepšit léčbu a navýšit počty léčených pomocí přístupů zaměřených na pacienta. Zabývat se budou také novými diagnostickými postupy a novými léky nebo specifickými potřebami přehlížených skupin, jako jsou vězni nebo lidé migrující za prací. Cílem symposia je zformulování doporučení pro další vývoj, která by měla podpořit ambiciózní plány na zpřístupnění léčby DR-TBC.

„Žádná země si nemůže dovolit ignorovat lidský a finanční dopad, jaký epidemie DR-TBC má. Je to jedna z nejožehavějších zdravotních krizí dneška,“ dodal Dr. Karunakara. „Pacienti s DR-TBC v Myanmaru i na celém světě nemají roky na to, aby čekali na šanci léčit se – je potřeba jednat hned!“

Lékaři bez hranic poskytují zdravotní péči milionům obyvatel z různých etnických skupin v Myanmaru od roku 1992. Napříč celou zemí poskytují život zachraňující antiretrovirovou léčbu 30.000 pacientů s HIV/AIDS. Byli také jedni z prvních, kdo reagovali na údery cyklonů Nargis a Giri – poskytovali zdravotnickou pomoc, základní potřeby k přežití a pitnou vodu desetitisícům lidí.