Myanmar: Lékaři bez hranic stupňují své aktivity v nejvíce postižených oblastech

Pět dní po ničivém cyklónu Nargis pokračují týmy Lékařů bez hranic v poskytování krizové pomoci obětem. Distribuují potraviny, potřebné vybavení, poskytují zdravotní péči a snaží se zlepšit přístup k pitné vodě pro obyvatele postižené cyklónem.

»Rozcestník pro články o situaci v Myanmaru po cyklónu Nargis a o pomoci Lékařů bez hranic


V úterý v noci vyrazil tým Lékařů bez hranic na jih do Bassein (Pathein) a dostal se až na jihozápadní cíp delty řeky Irrawady. Před cyklónem Nargis tu žilo na 180 000 lidí. Dnes je tu téměř vše zničeno, včetně obydlí. V tuto chvíli není ani možné odhadnout dosavadní počet obětí.


Krátce poté co sem náš tým dorazil, byl následován loděmi se zásobami zahrnujícími zdravotnický materiál, jídlo a plastové plachty. Vedle distribuce přivezených zásob začaly týmy Lékařů bez hranic čistit vodu po obou březích řeky Bassein. Rovněž tak již na místě pracuje náš zdravotnický personál. Asi polovina dosud ošetřených pacientů přišla se zraněními souvisejícími s cyklónem.



V deltě v současnosti pracuje asi 35 spolupracovníků Lékařů bez hranic a dalších 40 je na cestě. Vzhledem ke zprávám o rozsahu škod v celé oblasti se snažíme dostat do dalších vesnic v okolí.


V Daala a Twantey, dvou městech jižně od Yangonu, byli Lékaři bez hranic na některých místech svědky destrukce 80% domů, s ulicemi zaplavenými vodou. V Twantey distribuovali jídlo (rýži, olej, fazole a ryby) mezi 2 000 lidí. Současně začali poskytovat zdravotní péči v místech, kde se shromáždili lidé, kteří přišli o své domovy, především ve školách a některých klášterech. Začali také s opravami latrín, studní a vodních pump.



Další týmy Lékařů bez hranic na lodi vyhodnocují situaci v oblasti jižně od delty Irrawady, mj. v těžce zasaženém Bogaley. V každém postiženém místě distribuují potraviny a poskytují lékařskou péči. Na základě jejich každodenních zjištění vyrážejí za nimi nákladní automobily s dodatečnou materiální a potravinovou pomocí.


Lékaři bez hranic mají také v Yangonu čtyři dlouhodobě fungující kliniky zaměřené na mateřskou a dětskou péči a sexuálně přenosné nemoci, včetně HIV/AIDS projektů. Všechny tyto kliniky jsou v současnosti otevřené pro všechny, kteří v souvislosti s nedávným cyklónem potřebují lékařskou péči.



Lékaři bez hranic budou rozšiřovat své aktivity tak rychle, jak jen to bude možné. Budou však potřebovat vládní podporu především v souvislosti s posílením týmů o mezinárodní experty na krizové situace a dodávkami potřebných zásob. Prozatím vláda ukázala ochotu podpořit humanitární operace. Kriticky potřebné rozšíření pomoci se však neobejde bez dalšího usnadnění humanitární práce ze strany vlády.


Plně naložené nákladní letadlo se 40 tunami zdravotnického materiálu, plastových plachet, vody, sanitárního materiálu a terapeutických potravin by mělo do Myanmaru odletět zítra 9. května z Bordeaux (Francie). Další čtyři zásilky jsou připraveny k odletu na letištích v Evropě, Dubaji a Jakartě, dohromady se 160 tunami zásob. Zatím ještě čekají na schválení ze strany myanmarských úřadů.


Lékaři bez hranic mají v současnosti v Myanmaru 43 mezinárodních a 1 200 místních spolupracovníků. Ročně tu provedou více než 1 milion vyšetření, v loňském roce léčili více než 200 000 případů malárie. Vedle toho také léčí 16 000 pacientů s HIV/AIDS, z nichž více než 8 000 přijímá antiretrovirovou léčbu.