Myanmar: Lékaři bez hranic vyzývají k rozsáhlejší a neomezované pomoci

»Rozcestník pro články o situaci v Myanmaru po cyklónu Nargis a o pomoci Lékařů bez hranic


Yangon / Praha, 16. května 2008. 14 dní poté co Myanmar (Barmu) zasáhl cyklón Nargis, potřeby obyvatelstva v deltě řeky Irrawaddy zůstávají obrovské. Týmy Lékařů bez hranic poskytují zdravotnickou pomoc a další nezdravotnický materiál desítkám tisíc lidí. Lékaři bez hranic vyzývají k okamžitému rozšíření operací, které až doposud byly prováděny pomalu a v nedostatečné míře.


Stovky tisíc lidí přišly o své domovy, mnozí se shromáždili v provizorních táborech. Nutně potřebují pitnou vodu, jídlo a další základní potřeby. Ti, kteří přežili, zůstávají v ruinách domů obklopeni povodňovou vodou a těly mrtvých.



[

© Eyal Warshawski - Labutta]

Lékaři bez hranic provozovali v Myanmaru zdravotnické projekty ještě předtím, než zemi zasáhl cyklon Nargis. To umožnilo organizaci reagovat ihned po katastrofě a zasažené populaci poskytnout okamžitou a přímou pomoc. Týmy organizace nyní pracují na více než 20 různých místech a postupně se jim daří pronikat i do odlehlejších oblastí. Denně ošetří stovky pacientů. Kromě zranění jsou nejčastějšími zdravotními potížemi horečky a respirační či průjmová onemocnění. Lékaři bez hranic do země zatím dopravili 140 tun humanitární pomoci, přičemž od začátku operací bylo distribuováno více než 275 tun jídla a nejrůznějšího vybavení.


„I když jsou Lékaři bez hranic schopni do jisté míry poskytovat přímou pomoc, celková reakce na katastrofu je nedostatečná. Tisíce lidí postižených cyklonem jsou v kritickém stavu a nutně potřebují pomoc. Restrikce vlády vůči mezinárodním pracovníkům v regionu delty omezují naše úsilí poskytovat pomoc postiženým. Např. někteří specialisté na vodu a sanitaci, kteří obdrželi víza pro vstup do Myanmaru, nemají nyní povolení cestovat do postižených oblastí. A přitom tam je jejich nasazení nejpotřebnější, protože efektivní zásah při katastrofě takového rozsahu vyžaduje koordinátory a technický personál, který má zkušenosti s operacemi v podobných situacích,” vysvětluje Bruno Jochum, ředitel operací Lékařů bez hranic v Ženevě.


Lékaři bez hranic vyzývají myanmarskou vládu, aby povolila okamžité rozšíření programů na pomoc postiženým a umožnila volný přístup mezinárodního humanitárního personálu do postižených oblastí.


Lékaři bez hranic pracují v Myanmaru od roku 1992. V současnosti je v deltě Irrawaddy přítomno 250 spolupracovníků Lékařů bez hranic a to v oblastech Pyanpon, Bogaley, Haingyi, Pyinsalu, Tongwa, Labutta, Thingangon a Chaungzu. Kolem 30 mezinárodních spolupracovníků je nyní většinou nuceno zůstávat v Yangonu. Lékaři bez hranic do Myanmaru dopravili 4 letadla s humanitární pomocí, včetně vybavení pro sanitaci a vodu, zdravotnických zásilek, terapeutického jídla a dalšího nezbytného vybavení. Páté letadlo by mělo dorazit do Yangonu v pátek 16. května. Zásilky humanitární pomoci jsou distribuovány ze skladu v Yangonu do logistických základen v Pathein a Bogale. Do postižených oblastí pak zásoby rozváží čluny Lékařů bez hranic.