Myanmar: Navzdory omezením Lékaři bez hranic pokračují v doručování pomoci a ve vyhodnocování potřeb v hůře dostupných oblastech

»Rozcestník pro články o situaci v Myanmaru po cyklónu Nargis a o pomoci Lékařů bez hranic


Včera odpoledne přiletělo do Yangonu (Rangúnu) další letadlo se 40 tunami humanitární pomoci. Je to již třetí nákladní letadlo Lékařů bez hranic, jemuž byl povolen přílet. Do Yangonu tak bylo zatím dopraveno celkově 110 tun zásob. Další letadlo se 45 tunami materiálu mělo v noci z úterý na středu odletět z Dubaje, další má pak plánovaný odlet v pátek z Jakarty. Humanitární pomoc dopravená do země prvním z těchto letadel bude ve středu odvezena do postižených oblastí. Do země však bude muset přijít ještě mnohem více pomoci, má-li se adekvátně reagovat na současnou krizi.


Lékaři bez hranic mají v těchto dnech v deltě řeky Irrawady přes 250 spolupracovníků a každý den sem dorazí 10 až 20 nových. V Twantey, Patheinu (Bassein), Haigyi, Laputtě a Pyapongu pracuje 22 týmů, které poskytují lékařské ošetření, distribuují jídlo, plastové plachty a další potřebný materiál, upravují vodu a čistí místa, kde lidé vyhledali útočiště.


Díky právě dopravenému nákladu mají Lékaři bez hranic k dispozici dostatečné množství sanitačního materiálu, nicméně stále chybí kvalifikovaní odborníci, především pro větší zařízení (mj. i čistící jednotku o objemu 12 000 litrů, která by měla být do země zaslána později). Nalézt v postižených oblastech či mezi našimi místními spolupracovníky odborníky s potřebnou kvalifikací je obzvláště obtížné.


V Bogaley a Kungyangonu jsou aktivity Lékařů bez hranic i nadále ze strany úřadů omezovány. Týmy v Bogaley nemají povolení opustit město a nejsou tak schopny doručit na potřebná místa tolik zdravotnické a potravinové pomoci, kolik by mohly. Na některých check-pointech jsou naši mezinárodní pracovníci zastavováni a v cestě do cílových oblastí mohou pokračovat pouze naši spolupracovníci místní.


Více než týden po katastrofě a navzdory několika pozitivním signálům či odeslání 3 nákladních letadel, je stále velmi obtížné poskytovat postižené populaci tak vysoce potřebnou humanitární pomoc. Lékaři bez hranic stále čekají na vyřízení několika desítek víz pro své technické pracovníky a koordinátory na ambasádách po celém světě.



[© MSF. Bogaley, 13.5.2008. - V těžce postiženém Bogaley distribuují Lékaři bez hranic jídlo a poskytují lékařskou péči.]


Operace v "Deltě" podrobně


Do oblasti delty Irrawaddy jsou posílány stále nové týmy Lékařů bez hranic. V současnosti zde operuje přes 20 zdravotnických týmů, které jsou umístěné ve městech Haigyi, Pyinsalu, Tongwa, Laputta, Thingangon, Chaungzu, Twantey, Bogaley a Pyapon, odkud vyrážejí do vesnic v okolí.


V oblasti je asi 20 lékařů a mnoho zdravotnického personálu, polovina všeho přítomného personálu je právě ze zdravotnických profesí. Naopak se nedostává koordinátorů a inženýrů, kteří by byli schopni instalovat sanitační zařízení.


Týmy v oblasti mají nyní k dispozici 8 lodí, pět s tonáží do 5 tun a tři větší lodě. Bylo sem dopraveno přes 150 tun rýže, 100 000 rybích konzerv, 250 000 orálních rehydratačních balíčků, 20 000 balení terapeutického jídla a 17 000 plastových plachet. Velká část z tohoto materiálu již byla distribuována.


Do základny Lékařů bez hranic ve městě Pathein jsou denně přiváženy nové zásoby a přijíždí personál z jiných dlouhodobých projektů organizace v Myanmaru. Zásoby zahrnují potraviny, zdravotnický i nezdravotnický materiál, plastové plachty pro postavení přístřeší. Část ze zdravotnických zásob byla darována nemocnici v Pathein. Ve městě byla rovněž zřízena kancelář organizace pro koordinaci aktivit v oblasti.


Další operační centrum bylo otevřeno v Haigyi, na jihozápadě delty. Město bylo cyklónem těžce postiženo, asi 90% domů bylo zničeno. Týmy, které zde a v okolních městech operují, odhadují, že prozatím se jim distribucí a sanitačními opatřeními podařilo pokrýt asi 50 000 lidí. Vedle toho také provedly více než 1 700 lékařských vyšetření, z nichž valnou část tvořila zranění, průjmová onemocnění či infekce dýchacího ústrojí. Podle dosavadních zpráv v Haigyi probíhají naše operace plynule a ve spolupráci s místními úřady.


Od neděle jsou naše týmy přítomny ve městě Laputta, které také bylo těžce postiženo a z 80% zničeno. V Laputtě je nyní 54 táborů pro vysídlené obyvatele, v každém z nich až 5 000 lidí. Lékaři bez hranic sem dopravují potřebnou pomoc a snaží se zastřešit oblasti na jih od města a kolem Pyinsalu.


Dále na východ, v oblastech Twantey, Kawhmu a Bogaley pracuje několik dalších týmů. Organizace má základnu v Twantey, kde jsou poskytována lékařská vyšetření, distribuuje se jídlo (v neděli to bylo mezi 4 350 lidí), čistí se kontaminované studny a monitoruje se nutriční stav dětí.


Lékaři bez hranic se rovněž seznámili se situací v Kawhmu s odhadovanou populací 140 000 lidí. Desetitisíce lidí bez domova se zde shromáždily v asi 60 táborech. Zemědělské oblasti byly zaplaveny a tak sem dosud dorazilo jen velmi málo pomoci.


V Kungyangonu bylo zničeno asi 11 000 domů. Vysídlení obyvatelé se ve městě shromáždili na asi 20 místech. Lékaři bez hranic připravují mobilní kliniky pro město a okolí, mj. i za vyžití lodí.


Další těžce postiženou oblastí je Bogaley s populací asi 100 000 lidí. Tisíce lidí zahynuly a mnozí další přišli o své domy. Nemocnice v Bogaley zatím stále funguje, ale sedm z osmi dalších zdravotních středisek bylo zcela zničeno. Lékaři bez hranic tu okamžitě zahájili distribuci potravin a poskytování zdravotní péče. Úřady však působení našeho týmu kladou stále větší překážky, což nám brání plně využít naše kapacity a to i za situace enormních a stále rostoucích potřeb zdravotních i potravinových.


Yangon (Rangún)


V Yangonu Lékaři bez hranic rozdali mezi 1 500 rodin (celkově kolem 10 500 lidí) asi 23 tun potravin, včetně 15 tun rýže a 8 000 konzerv s rybím masem.


Lékaři bez hranic mají v současnosti v Myanmaru 43 mezinárodních a 1200 místních spolupracovníků.