Myanmar: První nákladní letadlo Lékařů bez hranic dopravilo do oblasti zdravotnický a logistický materiál

»Rozcestník pro články o situaci v Myanmaru po cyklónu Nargis a o pomoci Lékařů bez hranic


Ženeva/Praha, 12. května 2008. Více než týden potom co cyklón Nargis zpustošil jihozápadní část Myanmaru, dopravilo dnes ráno v 8.30 hod. místního času nákladní letadlo Lékařů bez hranic první náklad do Yangonu (Rangoonu). Náklad 34 tun obsahuje zdravotnický a logistický materiál, který byl po proclení převezen do skladišť Lékařů bez hranic ve městě.


Dovezený materiál zahrnuje prostředky pro léčbu průjmových onemocnění a malárie, terapeutické potraviny, plastové plachty, vodní kontejnery, pumpy a loď Zodiac pro osm pasažérů.


Další tři nákladní letadla se 120 tunami materiálu jsou na cestě z Frankfurtu, Ostende a Dubaje a jejich přílet do Myanmaru je očekáván v pondělí a v úterý.


Dopravené zásoby budou v následujících dnech odvezeny nákladními automobily do zasažených oblastí. Nicméně už teď je z našich průzkumů zřejmé, že potřeby postižené populace v deltě řeky Irrawaddy jsou natolik enormní, že bude potřeba ještě mnohem více materiálu pro zmírnění následků katastrofy.



(© Nicolas Tucat /AFP. - 9.května 2008. - Nakládání pronajatého letadla na letišti v Bordeaux. Letadlo dopravilo do Myanmaru 34 tun materiálu.)


Lékaři bez hranic mají v současnosti v deltě 100 spolupracovníků a každý den dorazí do oblasti 10 až 20 nových. V Twantey, Bogaley, Kungyangonu, Patheinu (Bassein), Haigyi a Laputtě nyní 15 našich týmů  poskytuje zdravotní ošetření, distribuuje jídlo, plastové plachty a další nezbytnosti, čistí vodu a místa, kde se shromáždili lidé, jež cyklón vyhnal z domovů.


Na některých místech však Lékaři bez hranic čelí rostoucím překážkám ze strany úřadů. Např. naše týmy v Bogaley nemohou poskytovat tolik zdravotnické či potravinové pomoci, kolik by byly za této situace schopné.