Myanmar: Situace po cyklónu Nargis

»Rozcestník pro články o situaci v Myanmaru po cyklónu Nargis a o pomoci Lékařů bez hranic


Cyklón Nargis, který zasáhl některé oblasti Myanmaru, zabil podle posledních odhadů nejméně 20 000 lidí a způsobil značné materiální škody. Tři dny po cyklónu je stále velká část obyvatelstva bez pitné vody, jídla a přístřeší.


Týmy Lékařů bez hranic, které v Myanmaru trvale působí, byly zatím schopny vyhodnotit situaci v oblasti kolem Yangonu, největšího města v Myanmaru, a snaží se seznámit se situací ve vzdálenějších oblastech, které byly pravděpodobně zasaženy ještě více. Je nezbytné, aby humanitární pracovníci měli neomezený a okamžitý přístup k postiženému obyvatelstvu, aby mohli vyhodnotit jeho potřeby a náležitě reagovat.


Naše týmy v Yangonu začaly připravovat první krizovou pomoc, včetně distribuce jídla, plastových plachet a chlorování vody. Ve městech Daala a Twante, s celkovou populací kolem 300 000 lidí, byli Lékaři bez hranic svědky rozsáhlé destrukce, v některých místech postihující až 80% domů, včetně ulic zaplavených do výše jednoho metru. Za takových podmínek se snadno šíří infekční nemoci, např. cholera. I v těchto oblastech Lékaři bez hranic začali organizovat krizovou pomoc, spočívající v distribuci jídla, vody a dalšího nezbytného vybavení pro 5 000 lidí.


V oblasti Yangonu mají Lékaři bez hranic 4 dlouhodobě fungující kliniky, které se soustředí na mateřskou a dětskou zdravotní péči, sexuálně přenosné nemoci a zvláště HIV/AIDS. Všechny tyto kliniky jsou nyní přístupné pro všechny, kteří v současné situaci potřebují ošetření.


Lékaři bez hranic zde léčí více než 16 000 pacientů s HIV/AIDS, z nich více než 8 000 dostává antiretrovirovou léčbu (ARV). Máme obavy, že současná katastrofa povede k přerušení léčby u mnoha pacientů, ať už proto, že se nemohou dopravit do našich klinik, nebo proto, že během cyklónu přišli o své léky.


Rodiny, jejichž domovy byly zničeny, žijí nyní ve veřejných budovách, které odolaly bouři, např. v pagodách či ve školách. Prioritou je zajištění pitné vody, jídla a dalších nezbytných položek.


Během posledních dnů se ceny základních potravin, včetně rýže, zdvojnásobily. To může mít vážný dopad na populaci, která i před samotným cyklónem žila ve velice nejistých podmínkách.


Naše týmy se zatím nesetkaly s velkým počtem zraněných. Dá se ovšem přepokládat, že v oblastech mimo Yangon, kde nyní situaci vyhodnocujeme, je situace mnohem horší.