Myanmar/Barma: Přehled aktivit 2006/2007

29. Únor 2008

Zrakům mezinárodní společnosti stále uniká pokračující utrpení milionů obyvatel Myanmaru. Země, jíž od roku 1962 vládne vojenská junta, je odstřižena od okolního světa a jsou na ni uvaleny mezinárodní sankce. Lidé postrádají přístup k lékařské péči buď proto, že je zcela nedostupná, nebo proto, že si ji nemohou dovolit. Nemoci jako malárie, tuberkulóza, podvýživa či sexuálně přenosné nemoci si tu proto vybírají značný počet obětí.

Lékaři bez hranic se v tomto obtížném prostředí ustavičně snaží získat a udržet přístup ke svým pacientům. V roce 2006 uskutečnili více než 1 milion lékařských konzultací a v letech 2006/2007 měli programy v divizích Yangon a Thanintharyi a ve státech Kayah, Kachin, Shan a Rakhine.


V oblastech se značně rozšířenou prostitucí a s vysokým počtem uživatelů drog se programy organizace zaměřují na prevenci a léčbu sexuálně přenosných nemocí, včetně HIV/AIDS. V konečném úhrnu registrovali Lékaři bez hranic přes 9 500 lidí léčených s HIV/AIDS.


Vzhledem k tomu, že nemocní HIV/AIDS jsou často infikováni také tuberkulózou, věnuje organizace značné úsilí na jejich identifikaci a léčbu ve svých nemocnicích. V HIV/AIDS projektu v Yangonu bylo na tuberkulózu vyšetřeno 11 422 lidí a do léčebného programu přijato 4 397 z nich. Současně se tu poskytuje zdravotní péče prostitutkám a lidem nakaženým jinými sexuálními nemocemi. Další program zaměřený na kombinované onemocnění HIV/AIDS a TB vede organizace v Dawei, v divizi Thaninthary, kde v roce 2006 léčila 884 pacientů. Podobné programy běží i ve státech Kachin, Shan a Rakhine.


Jednou z dalších velmi rozšířených nemocí v Myanmaru je malárie. V Myeiku provozují Lékaři bez hranic tři kliniky a kontrolní systém, v jehož rámci se pomocí lodi snaží rozšířit zdravotnické služby i ve vzdálených oblastech souostroví. V roce 2006 bylo v tomto projektu léčeno 17 462 lidí. Na malárii se organizace soustředí také ve státě Kayah, který je díky obtížným geografickým podmínkám a zhoršující se občanské válce obzvláště opomíjený. Organizace tu vedle toho také zahájila program poskytování základní péče, který prostřednictvím mobilních a stacionárních klinik reaguje na zdravotní potřeby přímých i nepřímých obětí konfliktu. Svůj nejrozsáhlejší program zaměřený na malárii mají Lékaři bez hranic ve státě Rakhine. V jeho rámci podporují 30 klinik a provozují 7 klinik mobilních, jejichž hlavní zaměření je diagnostika a léčba nemoci. V roce 2006 bylo jeho prostřednictvím na malárii testováno přes 450 000 lidí a kolem 210 000 jich bylo léčeno.


Další z velkých problémů ve státě Rakhine, na něž se Lékaři bez hranic zaměřují, je situace diskriminované muslimské menšiny Rohingyů, jejichž občanská práva stát neuznává. Ke zdravotní péči a léčbě tak ročně získává přístup asi 50 000 pacientů. V roce 2006 také pokračoval výživový program pečující o 3 000 podvyživených dětí. Organizace se rovněž před barmskou vládou zasazuje o zlepšení situace této menšiny a snazší přístup ke zdravotní péči. Současně se také snaží zvýšit povědomí mezinárodní veřejnosti o obtížích, jimž tento lid čelí.


Lékaři bez hranic jsou v Myanmaru přítomni od roku 1992. V roce 2006 měli v Myanmaru dohromady 1 083 spolupracovníků, z toho 36 mezinárodních a 1047 místních.