Niger: Lékaři bez hranic reagují na opakující se nutriční krizi

2. Červenec 2010

Lidé v Nigeru opět čelí vážnému nedostatku potravin. Mohou za to nepravidelné deště v roce 2009, které měly špatný dopad na úrodu. První známky potravinové krize byly zaznamenány již na začátku roku 2010. Zásoby potravin byly vyčerpány rychleji než obvykle a mladí lidé začali odcházet za prací z vesnic do měst nebo dokonce do ciziny. Nyní je jasné, že zemi opět zasáhla nutriční krize.

I když se systém na léčbu dětí trpících akutní podvýživou během posledních pěti let výrazně změnil - od roku 2005 vzrostl počet léčebných center a vláda přijala nový efektivnější lékařský protokol, vysoký počet pacientů přijatých do výživových center i přesto ukazuje, že nutriční krize představuje v Nigeru trvalý problém.

Nedávný výzkum z května a června 2010 odhalil, že 455 000 dětí ve věku 6 měsíců až 5 let trpí akutní podvýživou, přičemž 86 800 z nich trpí vážnou formou podvýživy. To představuje 3,2 % z celkového počtu dětí v tomto věku. Nejvíce postiženou skupinou jsou děti ve věku 6 až 35 měsíců, z nichž je vážnou podvýživou zasaženo 4,6 %.

Mezinárodní zdravotnická humanitární organizace Lékaři bez hranic bojuje s neustále se opakující nutriční krizí v Nigeru již od roku 2001. V roce 2009 bylo ve výživových centrech podporovaných Lékaři bez hranic léčeno 86 000 dětí. Tento rok Lékaři bez hranic spolu se svými partnery, nigerskými neziskovými organizacemi -  Forum Santé Niger (FORSANI) a Bien-Être de la Femme et de l'Enfant au Niger (BEFEN), své kapacity rozšíří, aby byli schopni reagovat na zvýšený počet vážně podvyživených lidí.

Lékaři bez hranic podporují (přímo nebo pomocí svých partnerů) 57 vládou zřízených zdravotnických center v regionech Maradi, Tahoua a Zinder, kde poskytují ambulantní výživovou péči. V období od ledna do června 2010 bylo do těchto center přijato 43 633 vážně podvyživených dětí pod 5 let. Lékaři bez hranic podporují také 7 nemocničních center pro léčbu podvýživy, ve kterých bylo od ledna 2010 hospitalizováno 6 264 dětí se zdravotními komplikacemi spojenými s vážnou podvýživou.

Pro zastavení každoročního výskytu podvýživy u dětí je nutné vedle samotné léčby aplikovat účinná preventivní opatření. Lékaři bez hranic budou letos společně s vládou Nigeru distribuovat terapeutické potraviny k okamžitému použití, speciálně přizpůsobené pro malé děti, aby se předešlo propuknutí podvýživy a snížilo riziko úmrtí.



Lékaři bez hranic
pracují v Nigeru od roku 1985. Vedle léčby dětské podvýživy poskytují Lékaři bez hranic pediatrickou péči a péči o matku a dítě ve vládních zdravotnických zařízeních a nemocnicích v regionech Maradi, Zinder, Tahoua a Agadez. V regionu Agadez poskytují Lékaři bez hranic zdravotní péči také migrantům. Lékaři bez hranic pomáhají také v případech propuknutí nemocí a podporují očkovací kampaně.