Nigérie: Lékaři bez hranic pomáhají ve vesnicích zamořených olovem

Na začátku tohoto roku byly u dětí a dospělých ve federálním státě Zamfara v severozápadní Nigérii potvrzeny případy otravy olovem. Lékaři bez hranic zde od června 2010 ve spolupráci s nigerijským ministerstvem zdravotnictví poskytují akutní léčbu dětí do 5 let, které jsou otravou ohroženy nejvíce. Případy otravy olovem jsou důsledkem nelegální těžby zlata, které místní lidé získávají z ložisek rudy obsahující olovo. Proces zpracování rudy zahrnuje drcení a sušení, které je často prováděno u vesničanů doma. To zapříčinilo kontaminaci půdy ve vesnicích a vystavilo tak děti riziku otravy olovem.

» Čtěte více o otravě olovem v Nigérii

Na základě výzkumu Centra pro kontrolu nemocí, ministerstva zdravotnictví, Světové zdravotnické organizace a Lékařů bez hranic se odhaduje, že jsou v ohrožení všichni obyvatelé sedmi zamořených vesnic. Jedná se o téměř 10 000 osob, z nichž 2 000 tvoří děti do 5 let, kterým hrozí smrt či vážné onemocnění. Velké množství jedovatého olova představuje pro malé děti smrtící nebezpečí. Zabít však může také starší děti a dospělé nebo způsobit poškození mozku, neplodnost, selhání ledvin, potrat a další závažné zdravotní problémy.

Lékaři bez hranic poskytují chelatační terapii nejohroženějším pacientům ve dvou postižených vesnicích. Stovka dětí a 28 kojících matek se momentálně léčí ve dvou speciálně zřízených jednotkách v nemocnicích v regionech Bukkuyum a Anka ve státě Zamfara. Více než 40 dětí již léčbu podstoupilo a bylo propuštěno ze zdravotnických středisek domů. I když jsou výsledky prvního kola léčby povzbuzující, stále zůstává mnohé udělat.

„Lékaři bez hranic mohou pomoci poskytnutím lékařské péče,“ vysvětluje vedoucí mise Lékařů bez hranic Gautam Chatterjee, “ztrátu obživy těchto rodin musí ale řešit místní úřady, jinak mnoho dalších lidí bude i nadále riskovat zdraví svých rodinných příslušníků, aby si vydělali na živobytí.“

Pacienti propuštění z léčby se musí vrátit zpět do prostředí, které již není zamořené olovem, jinak riskují další otravu. Vyčištění zamořených míst je proto klíčové pro poskytování jakékoli léčby. Ekologická organizace Terra-graphics / Blacksmith Foundation spolupracuje s vládou a místními úřady na dekontaminaci vesnic Yargalma a Dareta, takže chelatační terapie je zde smysluplná a lidé opětovně neonemocní.

Aby se léčba dostala co nejvíce dětem, jsou důležité sociální a osvětové aktivity. Všichni členové komunity musí být informováni o zamoření, možné léčbě, sanačních opatřeních a prevenci, jak předejít opětovné kontaminaci. Lékaři bez hranic se ve spolupráci s místními úřady a představiteli vesnic snaží přesvědčit rodiny, aby poslaly své děti na léčení.

Lékaři bez hranic plánují vzhledem k vážnosti situace rozšířit léčbu dětí do 5 let v dalších čtyřech zamořených vesnicích. To však bude možné teprve až po jejich vyčistění nebo provedení sanačních prací.