Nutriční krize v Čadu: Lékaři bez hranic vyzývají k urychlení a rozšíření humanitární pomoci

15. Červen 2010

Praha / Ženeva, 15. června 2010. Sahelská oblast v Čadu čelí jedné z nejhorších nutričních krizí posledních let. Lékaři bez hranic volají po rychlejší a rozsáhlejší humanitární pomoci pro nejzranitelnější populaci, a zejména pro děti do 5 let.

Za zvýšení míry výskytu podvýživy může několik faktorů, jako jsou nepravidelné deště, špatná úroda, rostoucí ceny potravin, rychle ubývající zásoby potravin a špatný přístup ke zdravotní péči. Nedávné průzkumy v regionu Hadjer Lamis ukazují, že více než 5 % dětí do 5 let trpí vážnou akutní podvýživou a je v ohrožení života. Odhaduje se, že v současnosti je v samotném regionu 5 000 dětí, co potřebují okamžitou výživovou pomoc.

Máme velké obavy o mnoho vážně podvyživených dětí, které naše zdravotnické týmy vyšetří. V květnu jsme do našich programů přijali téměř 3 000 dětí,“ vysvětluje zdravotnický koordinátor Lékařů bez hranic v Čadu Dr. Benoit Kayembe.

Tento současný nárůst v počtu podvyživených je pouze varováním, protože „hladové období“ teprve začíná. Během následujících týdnů až do příští očekávané úrody v říjnu bude podvýživou ohroženo mnohem více dětí.

Na vážnou potravinovou krizi již reagovala vláda a místní i mezinárodní organizace. Navzdory všemu úsilí je zde však stále mnoho lidí, kterým se nedostává jídla ani výživové pomoci. Lékaři bez hranic volají po urychlení krizové pomoci ve všech postižených oblastech a poskytování pomoci těm nejzranitelnějším, zejména dětem do 5 let.

Lékaři bez hranic momentálně poskytují akutní výživovou pomoc v regionech Hadjer Lamis, Batha, Guéra, Salamat a Quaddai, a v hlavním městě N’Djamena. Naše aktivity zahrnují nemocniční péči, ambulantní terapeutická výživová centra a v následujících týdnech také distribuci potravin pro více než 60 000 dětí.

Čad není jedinou zemí, která musí čelit nutriční krizi. Většina států v sahelské oblasti se potýká se zvýšeným počtem podvyživených dětí. Lékaři bez hranic zahájili nebo posílili již existující výživové programy v Nigeru, Mali, Burkině Faso a Súdánu.



Lékaři bez hranic jsou mezinárodní zdravotnická humanitární organizace a v Čadu pracují od roku 1981. V současnosti poskytují zdravotnickou pomoc jak obyvatelům Čadu v Abéché, Adé, Kerfi a Dogdoré, tak uprchlíkům, kteří sem utíkají ze sousedního súdánského Darfúru a Středoafrické republiky. Lékaři bez hranic pomáhají v Čadu také při krizových zdravotnických intervencích, jako jsou epidemie spalniček a meningitidy.