Objasnění k úmrtí naší kolegyně Elsy Serfass ve Středoafrické republice

V pondělí 11.6. 2007 byla Elsa Serfass zasažena kulkou během cesty po regionu Ngaoundai na severozápadě Středoafrické republiky. Zemřela ve 12:30 místního času.

Elsa cestovala do Ngaoundai s dalšími dvěma spolupracovníky Lékařů bez hranic za účelem zhodnocení zdravotních potřeb v oblasti. V místě aktivně působí známá skupina rebelů Popular Army for the Restoration of Democracy (APRD). Lékaři bez hranic o svém pohybu náležitě s předstihem informovali jak vedoucí této skupiny, tak i další strany konfliktu. Elsa spolu s kolegy cestovala ve vozidle zřetelně označeném logem Lékařů bez hranic.

Tým projel několika vesnicemi, z nichž dvě byly srovnány se zemí. Jižně od vesnice Bong byly na auto vypáleny dvě rány. Jedna rána zasáhla Elsu na levém zadním sedadle a smrtelně ji zranila. Zbytek posádky vyvázl bez zranění. Řidič okamžitě zastavil, se zdravotní sestrou vyběhl z auta a volal: “Nestřílejte, my jsme Lékaři bez hranic!”. Krátce na to z buše vystoupilo dvacet ozbrojených mužů, kteří se hlásili k APRD. Tým Lékařů bez hranic jim oznámil: v autě je zraněná žena. Po prověření se ozbrojení muži omluvili za omyl, stáhli se a nechali auto odjet.

Přestože sestra poskytla Else okamžitou pomoc, nebyla schopná ji zachránit. Elsa po dvaceti minutách svému zranění podlehla. Lékaři bez hranic tuto vraždu ostře odsoudili a vzali na vědomí, že APRD uznala svou odpovědnost za tragickou událost.

V tomto regionu Středoafrické republiky je pomoc poskytována v atmosféře ohrožení. Pohybují se zde plně ozbrojení rebelové a podobně naladěné vládní síly: násilí a represe proti civilistům, únosy, hrozby a zastrašování humanitárních pracovníků jsou na denním pořádku. V současné době Lékaři bez hranic pozastavili na severozápadě země své aktivity a mezinárodní tým se základnou v Paoua se přemístil do hlavního města Bangui. Budoucí působení organizace v oblasti bude záviset na výsledcích diskusí se všemi zúčastněnými stranami v konfliktu a na zhodnocení prostoru pro práci.