Otrava olovem v Nigérii: Je třeba předejít dalším úmrtím

Začátkem tohoto roku byly u dětí a dospělých v pěti vesnicích ve federálním státě Zamfara na severozápadě Nigérie potvrzeny případy otravy olovem. Vyšetřování vedené nigerijskými úřady a týmy Lékařů bez hranic v průběhu dubna a května odhalilo 163 případů úmrtí, u kterých je podezření na spojitost s otravou olovem. Tento odhad je založen na informacích poskytnutých vesničany a zdravotníky a na počtu úmrtí ve zdravotnických zařízeních podporovaných Lékaři bez hranic. Od května 2010 byl vysoký výskyt olova prokázán v dalších dvou vesnicích, celkem je tak známo sedm kontaminovaných vesnic.

» Čtěte více o otravě olovem v Nigérii

„Tento nárůst ukazuje, že se pravděpodobně jedná o větší problém, než jsme se původně domnívali, a jeho rozsah je třeba zkoumat dále. Situace si žádá spolupráci nigerijských úřadů a mezinárodních organizací, aby okamžitě podnikly potřebné kroky,“ říká koordinátor Lékařů bez hranic v Nigérii Gautam Chatterjee.

Od května poskytují Lékaři bez hranic s podporou místních úřadů život zachraňující chelatační terapii malým dětem a kojícím matkám, které jsou otravou ohroženy nejvíce. Až dosud tak bylo ošetřeno téměř 400 dětí a přes 100 kojících matek. Léčebná zařízení se nachází ve městech Anka a Bukkuyum v e státě Zamfara. Lékaři bez hranic budou i nadále poskytovat akutní léčbu, aby u pacientů předešli úmrtí a zmírnili vážné zdravotní následky.

» Léčba otravy olovem pomocí chelatační terapie

Pokud se však děti vrací do zamořených míst a jsou nadále vystaveny kontaminaci, je poskytovaná léčba marná, protože se u nich mohou opět projevit následky otravy olovem. Zamořené vesnice proto musí být okamžitě vyčištěny, aby se předešlo kontaminaci jak u dětí, tak dospělých. Místní obyvatelé musí být také informováni o rizicích spojených se zamořením.

Remediace vesnic (dekontaminační proces zahrnující odstranění kontaminované půdy) je zdlouhavý a nákladný proces a doposud tak byly vyčištěny pouze dvě ze sedmi vesnic. V současné době je remediace prováděna ekologickou organizací Terragraphics, z části financovanou nadací Blacksmith Foundation.

Zamoření a otrava olovem jsou důsledkem těžby zlata, které se těží z ložisek rudy obsahující také olovo. Proces zpracování rudy zahrnuje drcení a sušení, které je často prováděno u vesničanů doma, což vede ke kontaminaci půdy a zvyšuje riziko otravy olovem.