Pákistán: Aktivity Lékařů bez hranic v uprchlických táborech

Výbušná situace v pákistánské Severozápadní pohraniční provincii má za následek stále se zvyšující počet vysídlených obyvatel.

Založeno bylo již na 27 táborů v šesti okresech, které slouží jako krátkodobé útočiště pro uprchlíky, kteří utíkají před násilím. Mnoho lidí ale stále zůstává v oblasti bojů. Zákazy vycházení a všudypřítomné nebezpečí jim neumožňuje opustit domovy a omezuje přístup k jídlu, vodě a akutní zdravotní péči.

V průběhu stále se stupňujícího konfliktu, který vypukl uprostřed dubna, museli Lékaři bez hranic zastavit veškerou zdravotní péči v okrese Svát v Severozápadní pohraniční provincii. Lékaři bez hranic byli jedinou organizací podporující nemocnici ve městě Mingora a poskytovali sanitní služby v regionu. Obyvatelé tohoto okresu nyní nemají přístup k akutní zdravotní péči.

Vysídlení obyvatelé byli nejen nuceni opustit své domy a často i své rodiny, ale nyní navíc čelí dalším problémům v uprchlických táborech. Stoupající teplota dosahující až 40°C komplikuje lidem jejich situaci v těchto narychlo zřízených táborech.

Lékaři bez hranic momentálně poskytují pomoc v uprchlickém táboře v okrese Mardan, který leží 100 km severovýchodně od hlavního města Islamábádu. Lékaři bez hranic poskytují zdravotní péči, stany, pitnou vodu, latríny a distribuují věci denní potřeby. Zdravotnické zařízení, které Lékaři bez hranic zřídili v Mardanu, poskytuje hlavně ambulantní péči pro muže a ženy, léky, 24hodinovou asistenci pacientům v kritickém stavu a sanitky na převoz pacientů do nejbližší nemocnice. Lékaři bez hranic zde také postavili porodní sál a poskytují před- a poporodní péči.

Kromě toho Lékaři bez hranic distribuují věci denní potřeby, jako je nádobí na vaření, hygienické balíčky či přikrývky, i mezi uprchlíky, kteří žijí mimo oficiální tábory (například ve školách či mešitách).

Další aktivity Lékařů bez hranic v Balůčistánu, Kurramu a Péšaváru pokračují beze změny. Lékaři bez hranic zde podporují zdravotnická zařízení kolem Péšaváru, tedy v regionu, který je cílem mnoha vysídlených rodin z místa konfliktu. Od srpna 2008 také Lékaři bez hranic poskytují pomoc v táboře Charsadda a distribuují věci denní potřeby pro uprchlíky v Péšaváru, Charsadě a v Mardanu.