Pákistán: „Ještě zdaleka nemáme přesnou představu o tom, jaké jsou celkové potřeby”

Dr. Awais Yaqub je pákistánský lékař a zástupce zdravotnického koordinátora Lékařů bez hranic v Pákistánu. V současné době pracuje v okrese Čarsada, který patří mezi oblasti nejhůře postižené záplavami.

Jaká je situace v oblasti Čarsady?

Voda smetla mnoho domů v okrese, zaplavena byla i polovina města Čarsada. Hodně lidí vyhledalo útočiště na střechách domů. Ti, kteří toho byli schopni, odplavali na suchou zemi, kde ale stejně nemohou dělat nic jiného než čekat, až budou jejich rodiny, ženy, děti a staří lidé, zachráněni. Naštěstí v posledních dvou dnech deště v okrese ustaly a na několika místech voda ustoupila.

Znamená to, že je už snazší přístup do postižených oblastí?

Samozřejmě jsme díky tomu schopni dostat se k více lidem a do odlehlejších míst. Ale oblast zasažená záplavami je obrovská… V okrese žije asi milion lidí. Ještě zdaleka nemáme přesnou představu o tom, jaké jsou celkové potřeby.

Jaké jsou vaše priority?

Podle našich průzkumů jsou nyní nejvíce potřeba pitná voda, potraviny a zdravotní péče. Tisíce lidí zůstaly bez domova a přebývají v opuštěných budovách nebo ve školách. Nemají co pít a ani potravin není dostatek. Všude je bláto a hygienické podmínky jsou velký problém.

Co vaše týmy dělají?

Především pracujeme právě na zajištění pitné vody. Zlepšujeme její kvalitu, a kde je to potřeba, rozvážíme vodu nákladními automobily. Naše specializované týmy se intenzivně věnují čištění kontaminovaných zdrojů vody. Vodu rozvážíme i 21 menšími automobily, které se dostávají do obtížně přístupných míst, kde před nimi často nikdo ještě nebyl. Včera jsme distribuovali asi 30 000 litrů vody. Připravujeme se také na distribuci hygienických balíčků (obsahují kbelíky, mýdlo, ručníky, zubní kartáčky atd.) a dalších základních potřeb, jako jsou deky, matrace, kanystry na vodu, plachty, moskytiéry a kuchyňské náčiní. A třetí prioritou je samozřejmě zdravotní péče. Prozatím máme dva mobilní zdravotnické týmy, které dvakrát týdně navštěvují 6 různých lokalit, kde potřeba zdravotnické pomoci zůstává vysoká.

S jakými zdravotními potížemi se nejčastěji setkáváte?

Rozšířené jsou teď nejvíce respirační a kožní infekce. Roste také četnost průjmových onemocnění. Naše týmy se ale také starají o pacienty trpící chronickými nemocemi, např. cukrovkou, kteří často při povodni ztratili životně potřebné léky. Ve zdravotnických zařízeních je také mnoho zraněných, které např. smetla velká voda nebo kteří utrpěli zranění v poničených budovách.

Jaké je riziko vzniku epidemie cholery?

Jsme v oblasti endemického výskytu cholery. Období od července do listopadu je navíc hlavní sezónou jejího výskytu, takže riziko je velmi vysoké. Většina zásob vody ve městech byla zničena nebo znečištěna záplavovou vodou a odpady. Lidé tady nemají přístup k bezpečným vodním zdrojům, protože studny byly kontaminovány a hygienické podmínky jsou celkově špatné. Brzy to může vést k vážným zdravotním problémům.

Jaký je psychický stav postižených obyvatel?

Frustrace je velmi rozšířená. Pomoc sice přichází, ale rozsah katastrofy je tak obrovský, že tato pomoc nemůže dostačovat, obzvláště pokud jde o pitnou vodu. Tvrdě pracujeme na tom, abychom doručili co nejvíce pomoci, ale tady v Čarsadě jsme jediná organizace a potřeby jsou tak velké… Budeme situaci posuzovat i s ohledem na duševní zdraví obětí, protože mnoho lidí stále zůstává v šoku. Jsou vyděšeni, že by se velká voda mohla náhle vrátit. Ještě stále se bojí o svůj život.