Pákistán: Lékaři bez hranic rozšiřují distribuci humanitárního materiálu kvůli znepokojivému nedostatku pomoci

Lékaři bez hranic doposud do Pákistánu doručili 110 tun materiálu, včetně léků a zdravotnického vybavení, logistického materiálu a vybavení na zajištění pitné vody a sanitace. Další dodávky materiálu a humanitární pomoci budou následovat podle vyvíjejících se potřeb. V Pákistánu v současné době pracuje více než 100 mezinárodních a 1200 místních spolupracovníků organizace.

Dva týdny poté, co Pákistán postihly první záplavy, jsou stále miliony lidí v krajně zoufalé situaci. V Chajbar Paštúnchwá a Balúčistánu Lékaři bez hranic zintenzivňují své aktivity a i nadále se soustřeďují na zdravotnickou pomoc, poskytování pitné vody a distribuci nezbytného vybavení. V těchto provinciích, stejně jako v Paňdžábu a Sindhu, pokračují také průzkumné mise.

» Prohlédněte si mapu působení Lékařů bez hranic

» Čtěte více o Pákistánu

Kromě rozšiřování zdravotnické pomoci pokračují týmy Lékařů bez hranic v každodenní distribuci základního vybavení a pitné vody postiženým rodinám, ve snaze zlepšit základní životní podmínky a zabránit šíření nemocí. V provinciích Chajbar Paštúnchwá a Balúčistán poskytli Lékaři bez hranic do 10. srpna sady základního vybavení 5.143 rodinám (přibližně 36.000 lidí).

© Ton Koene. Distribuce humanitární pomoci vysídleným rodinám na silnici mezi Carsadou a Péšavárem. 6. srpna 2010.
© Ton Koene. Distribuce humanitární pomoci vysídleným rodinám na silnici mezi Čarsadou a Péšavárem. 6. srpna 2010.

Balíček většinou obsahuje oblečení, ručníky, deky, moskytiéry, plastové a plátěné plachty, mýdlo, zubní kartáčky, ručníky, žiletky, kbelík a kanystr. Sady vybavení nicméně mohou modifikovány podle specifických potřeb na místní úrovni.

„Pokud nám počasí dovolí, budeme tento týden distribuovat dalších několik tisíc sad,“ říká Thomas Conan, zástupce Lékařů bez hranic v Pákistánu. „Ale bojíme se, že pomoc postiženým rodinám není zdaleka dostatečná. Dva týdny po prvních záplavách jsou potřeby postižených obyvatel obrovské a stále narůstají. Je třeba toho udělat ještě mnohem více.“

Během distribuce pomoci v táboře Khurasan pro afghánské uprchlíky dorazili na místo i lidé ze sousedních vesnic s prosbou o pomoc, protože dosud se k nim žádná nedostala. Lékaři bez hranic byli při této příležitosti schopni distribuci rozšířit o 100 rodin více, než bylo plánováno, ale mají obavy kvůli nedostatku pomoci, jehož byli svědky.

Hlavní výzvou pro poskytování pomoci v těchto podmínkách je nalezení vhodného místa pro distribuci. Mnoho míst je stále pod vodou a voda rovněž zaplavuje místa dosud ušetřená. Vzhledem k tomu, že distribuce humanitárního materiálu je rozsáhlý logistický projekt zahrnující desítky nákladních automobilů a tuny materiálu, zbývá jen málo místa pro improvizaci.

Mobilní kliniky a zdravotnická zařízení

Od 1. srpna poskytli Lékaři bez hranic více než 7.000 zdravotnických konzultací lidem postiženým záplavami, z toho 1.800 prostřednictvím 8 mobilních klinik, které se vydávají do vzdálených oblastí nebo do míst s velkou koncentrací vysídlených lidí, jako např. do škol a táborů.

3 mobilní kliniky operují v Balúčistánu (Dera Murad Jamali, Khabula a Sobhatpur) a zbylé v Chajbar Paštúnchwá (Malakand, Svát, Dolní Dir a Čarsada). Další mobilní kliniky v nejbližší době zahájí činnost v Pir Sabaku, nedaleko Novšery.

Mobilní klinika operující v Khabule mezitím objevila 4 děti trpící vážnou podvýživou, které byly převezeny na kliniku v Sobhatpuru.

„Zatím není možné spojit přímo tyto případy podvýživy s následky povodní,“ říká Pierluigi Testa, který řídí operace Lékařů bez hranic v Balúčistánu. „Ale výživovou situaci budeme pečlivě sledovat i nadále, protože zaplavená pole ohrožují budoucí sklizeň. Potřeby na mnoha místech jsou skutečně extrémně zoufalé.“

Pitná voda akutně potřebná

Stále pokračuje poskytování pitné vody ve snaze zabránit šíření nebezpečných nemocí. Týmy Lékařů bez hranic poskytují vodu v komunitách a v oblastech Čarsady, Novšery a Svátu podporují místní úřady při rekonstrukci distribuční infrastruktury a v nákladních automobilech rozvážejí pitnou vodu.

© Ton Koene. Distribuce vody v Carsade. 8. sprna 2010
© Ton Koene. Distribuce vody v Čarsadě. 8. sprna 2010

V Dolním Diru a na 8 místech ve Svátu byla založena vodní stanoviště. Kromě toho Lékaři bez hranic poskytují pitnou vodu okresním nemocnicím v Dolním Diru a Novšeře. Díky zprůjezdnění silnice byla další tři vodní stanoviště zřízena v Totakanu, Isar Babě a Kalangai v okrese Malakand.

10. srpna dokončil tým Lékařů bez hranic opravu vrtu v Novšeře a ještě tentýž den byl schopen z něj distribuovat 36.000 litrů pitné vody. V dalších dnech by mělo denní množství vody získané z vrtu narůstat.

V Čarsadě a okolí nadto poskytují Lékaři bez hranic pitnou vodu prostřednictvím dalších 21 mobilních vodních stanovišť.

Průzkum situace

V Chajbar Paštúnchwá a Balúčistánu probíhají denně průzkumné mise, které mají za cíl identifikovat místa s velkou koncentrací postižených obyvatel, k nimž se dosud nedostala potřebná pomoc. Lékaři bez hranic mají rostoucí obavy o velký počet lidí, ke kterým se dosud žádná pomoc nedostala, a to jak ve vzdálených oblastech, tak na místech snadno dosažitelných.

Další dva týmy nově posuzují situaci v provinciích Paňdžáb a Sindh.