Pákistán: Lékaři bez hranic rozšiřují pomoc po záplavách

Lékaři bez hranic během víkendu dokončili několik průzkumných misí, aby získali přehled o potřebách obyvatel postižených nejhoršími záplavami v Pákistánu za posledních 80 let. Lékaři bez hranic reagují na nejakutnější potřeby a rozšiřují své aktivity, které zahrnují zabezpečení pitné vody a sanitárních zařízení, distribuci hygienických balíčků, kuchyňských sad a dalšího humanitárního materiálu.

Rozsah škod způsobených záplavami je obrovský. Proud vody zcela spláchl některá města. Kdysi malé potoky se změnily na divoké řeky ničící vše, co jim přijde do cesty,“ řekl koordinátor projektu Lékařů bez hranic ve Svátu Josep Prior Tio. „Mnozí lidé zůstávají uvězněni na místě - někteří se uchýlili na vrcholky kopců, jiní jsou uvězněni na ostrovech, které vznikly při záplavách.“

Lékaři bez hranic jsou v případě epidemie cholery připraveni zahájit příjem a léčbu pacientů ve zdravotnických centrech v distriktech Dir, Svát a Charsadda. V distriktech Dir a Svát organizace již také zahájila distribuci pitné vody do zdravotnických zařízení.

Je nezbytně potřeba zajistit přístup k pitné vodě, aby se zamezilo nemocem přenášeným kontaminovanou vodou, jako je například cholera,“ zdůraznil vedoucí mise Lékařů bez hranic v Pákistánu Benoit De Gryse.

V Sibi a Nasirabadu v provincii Balúčistán Lékaři bez hranic distribuovali 750 souprav obsahujících hygienické potřeby, kuchyňské náčiní, tablety na čištění vody, plastové plachty a kanystry na vodu. Další distribuce humanitárních balíčků se plánuje v nadcházejících dnech.

Lékaři bez hranic pokračují v průzkumných misích v Severozápadní pohraniční provincii a v Balúčistánu, aby získali lepší informace o situaci a potřebách v postižených oblastech. Velkou výzvou nicméně zůstává dostat se k lidem uvízlým v oblastech, které jsou vodou odříznuty od okolního světa. Lékaři bez hranic proto plánují využití několika helikoptér pro posouzení nepřístupných oblastí.

Lékaři bez hranic rovněž mobilizují své lidské zdroje a připravují vyslaní dalších týmů do postižených oblastí.