Pákistán: Opětovný vzestup vodní hladiny zpožďuje doručování pomoci

Do Pákistánu dorazilo první nákladní letadlo s 60 tunami zdravotnického a logistického materiálu vyslané Lékaři bez hranic. Další letadlo s 50 tunami zásob bude brzy následovat. V zemi nyní pracuje 100 mezinárodních a 1200 místních spolupracovníků Lékařů bez hranic.



Mezitím se záplavy rozšiřují i do dalších oblastí země a kvůli neustávajícím dešťům voda opět stoupá i na územích již jednou zaplavených (provincie Chajbar Paštúnchwá a Balúčistán), což našueuje doručování zdravotnické a humanitární pomoci. Týmy Lékařů bez hranic reagují na následky prvotních záplav a současně vyhodnocují situaci v nově postižených provinciích Paňdžáb a Sindh.

Silné deště během víkendu přerušily distribuci zoufale potřebného základního vybavení, jako jsou hygienické potřeby, kbelíky kuchyňské vybavení. V okrese Novšera, provincie Chajbar Paštúnchwá, byly týmy nuceny odložit distribuci vybavení pro asi 4 500 rodin.

„Místo, kde mělo k této rozsáhlé distribuci dojít, je nyní metr pod vodou,“ vysvětluje Anthony Thouvenin, krizový koordinátor Lékařů bez hranic v Novšeře. „Před dvěma dny tam bylo sucho, ale voda velmi rychle stoupla. Teď budeme muset lidem vysvětlit, že doručení tolik potřebné pomoci se zpozdí nejméně o jeden den. Tým je frustrovaný, ale to samozřejmě není nic ve srovnání s postiženými, kteří zoufale potřebují tuto pomoc.“

Okres Hangu, který na začátku zasažen nebyl a kde Lékaři bez hranic v místní nemocnici provozovali středisko pro léčbu cholery a chirurgické oddělení, byl během posledního víkendu zasažen bleskovými záplavami. Mnoho domů bylo zničeno a poškozen byl i tábor pro vysídlené obyvatele. Lékaři bez hranic okamžitě poskytli materiál zdejšímu zdravotnickému středisku.

K narušení distribuce došlo i v provincii Balúčistán, kde záplava na silnici mezi městy Dera Murad Jamali a Khabula zabránila kamionu Lékařů bez hranic dostat se na plánované místo distribuce. V distribuci humanitárního materiálu pro zhruba 1000 rodin tak musely pokračovat menší terénní automobily. Distribuce bude pokračovat i během tohoto týdne.

Navzdory všem překážkám pokračují Lékaři bez hranic v zajišťování pitné vody a zdravotnické pomoci tisícům postižených obyvatel v okresech Novšera, Péšávar a Čarsada v provincii Chajbar Paštúnchwá i velkým skupinám obyvatel kolem Manjoshori v Balúčistánu.

Zdravotnické aktivity

Mobilní týmy pokračují ve zdravotnické pomoci na místech, kde se dočasně usadili vysídlení obyvatelé, především ve školách. V pondělí zahájily činnost nové mobilní kliniky v Balúčistánu i v Chajbar Paštúnchwá (divize Malakand, Svát, Péšávar), které se soustředí na obyvatele bez přístupu ke zdravotnickým zařízením. Lékaři bez hranic také pokračují v podpoře fungujících zdravotnických středisek, nicméně stále se měnící úroveň vodní hladiny nutí mnoho rodin stěhovat se z místa na místo, což doručování pomoci činí obtížným. Příkladem je nemocnice Pabbi v Novšeře, kde počet vyšetření za den kolísá podle aktuální záplavové situace mezi 100 a 350.

© Ton Koene. - Mobilní klinika v Utzmanzai, asi 45 minut od Péšávaru. 8. srpna 2010.
© Ton Koene. - Mobilní klinika v Utzmanzai, asi 45 minut od Péšávaru. 8. srpna 2010.

Nově instalované generátory v okresní nemocnici v Novšeře umožnily zaměstnancům zachovat oddělení pohotovosti v nepřetržitém 24-hodinovém provozu. Po určitých opravách, které již byly ukončeny, funguje nyní rovněž ambulantní oddělení. Na konci předchozího týdne v pátek zde bylo provedeno více než 320 lékařských konzultací. Kvůli silným dešťům však počet pacientů v následujících dnech poklesl. Nemocnici byly rovněž poskytnuty tři ambulance, které denně obstarají kolem 10 převozů.

Ve všech zdravotnických zařízeních vedených Lékaři bez hranic jsou zdravotní potíže nejčastěji spojeny s životními podmínkami. Situace je podobná i ve zdravotnických programech, které existovaly již před záplavami (v Dargai, Malakandu a Svátu), kde týmy uvedly do provozu nové mobilní kliniky.

„Každý třetí pacient má kožní infekce,“ říká Dr. Majid, pákistánský lékař, který jezdí s mobilní klinikou severně od Ćarsady. „Hlavní příčinou je skutečnost, že lidé žijí nahuštěni vedle sebe ve vlhku a nehygienických podmínkách. Běžná jsou také průjmová onemocnění.“

Zoufalý nedostatek čisté vody

Jedním ze způsobů, jak zabránit šíření nemocí, je zajištění přístupu k čisté vodě. Wat-San týmy Lékařů bez hranic (týmy specializující se na vodu a sanitaci) v Čarsadě, Novšeře, Svátu a na dalších místech zabezpečují pitnou vodu v komunitách, podporují místní úřady při opravách vodní infrastruktury a vodu distribuují i pomocí kamionů.

© Ton Koene. Distribuce vody ve vesnicích kolem Carsady. 8. srpna 2010.
© Ton Koene. Distribuce vody ve vesnicích kolem Čarsady. 8. srpna 2010.

„Naší prioritou je zajistit pitnou vodu pro co nejvíce postižených obyvatel,“ říká Thomas Batarday, který řídí program distribuce vody v Čarsadě. „Nyní doručujeme více než 85 000 litrů vody denně a kromě toho jsme zřídili 21 vodních stanovišť po celém městě. Budeme v tom pokračovat do doby, než bude systém distribuce vody obnoven.“

Vodní stanoviště byla zřízena také v Dolním Diru a na 8 místech ve Svátu, kde žije asi 100 000 lidí. Kromě toho zajišťují Lékaři bez hranic čistou vodu v okresní nemocnici v Dolním Diru a pracují na obnově dodávek čisté vody v Novšeře.

Nové záplavy v provinciích Paňdžáb a Sindh

V nadcházejících dnech budou pokračovat průzkumné mise, protože se předpokládá, že stále existují velké skupiny obyvatel, k nimž se žádná pomoc zatím nedostala. Lékaři bez hranic v minulém týdnu dokončili některé průzkumy helikoptérou, dalším během víkendu však zabránilo počasí.

Velké obavy vzbuzuje situace v provinciích Paňdžáb a Sindh, kde úřady kvůli silným dešťům v posledních dnech zorganizovaly evakuaci stovek tisíc obyvatel. Týmy Lékařů bez hranic se vydaly na průzkum situace v okrese Muzaffargarh (provincie Paňžáb) a v Kašmoru (provincie Sindh).

Mapa: Místa pomoci Lékařů bez hranic obětem záplav v Pákistánu