Pákistán, Swat: Dva spolupracovníci Lékařů bez hranic usmrceni

Dva spolupracovníci humanitární organizace Lékaři bez hranic byli zabiti během bojů v distriktu Swat na severozápadě Pákistánu v neděli 1. února.

Riaz Ahmad (24) a Nasar Ali (27) odjeli ve dvou sanitkách z Mingory, střediska údolí Swat, aby vyzvedli zraněné v blízkém Charbaghu a převezli je do nemocnice na ošetření. Kolem 15 hodiny se obě ambulance, viditelně označené jako zdravotnická vozidla, staly v Charbaghu terčem palby. Oba kolegové byli usmrceni. Třetí spolupracovník Lékařů bez hranic byl zraněn na noze, řidiči vyvázli bez zranění. K události došlo v den těžkých bojů v údolí Swat, které připravily o život desítky civilistů.

„Jsme otřeseni smrtí našich kolegů,“ řekl Fasil Tezera, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Pákistánu. „Je naprosto nutné, aby všechny strany zúčastněné v jakémkoliv konfliktu, včetně toho ve Swatu, respektovaly humanitární zdravotnickou pomoc, zdravotnický personál a zdravotnická zařízení.“

„Naši kolegové Nasar a Riaz zemřeli v den, kdy měli volno,“ pokračoval dále Tezera. „Do práce přišli, protože slyšeli o velkém počtu zraněných, kteří potřebovali akutní zdravotnickou pomoc. Přihlásili se dobrovolně, aby mohli pomáhat ostatním. Budeme je velmi postrádat, jejich odhodlání přinášet v obzvláště těžkých a nebezpečných podmínkách zdravotní péči lidem, kteří ji naléhavě potřebují, bylo inspirací pro mnohé spolupracovníky organizace Lékaři bez hranic i mimo ni. Sdílíme hluboký zármutek jejich blízkých a přátel, naší prioritou nyní bude podporovat je nejlépe, jak jen můžeme.“

V reakci na tuto událost Lékaři bez hranic přerušili zdravotnické aktivity ve Swatu, včetně život zachraňujících operací.

Intenzivní boje ve Swatu pokračují a nadále ohrožují civilní obyvatelstvo. V důsledku extremního násilí bylo v oblasti vysídleno přibližně 25 000 lidí. Lékaři bez hranic nejsou schopni jim dále poskytovat pomoc.

Lékaři bez hranic působí v Pákistánu od roku 1988. V posledních letech se zdravotnické týmy soustředily především na pomoc obětem stále intenzivnějších ozbrojených konfliktů v regionech podél severozápadní hranice země.

V oblasti Swatu provozovali Lékaři bez hranic tři ambulance a v posledním čtvrtletí roku 2008 přepravili do nemocnic v regionu více než 350 pacientů, kteří potřebovali akutní pomoc. Za stejné období pomohly jednotky pohotovosti podporované Lékaři bez hranic více než 400 lidí s válečnými zraněními. Zdravotnická pomoc Lékařů bez hranic je zraněným a nemocným ve Swatu poskytována výhradně podle pravidel neutrality a nestrannosti.

Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) jsou mezinárodní zdravotnická organizace, která poskytuje život zachraňující pomoc uprostřed akutních krizí nezávisle na jakýchkoli vládách, výhradně podle potřeb pacientů. Aby se zaručila naprostá nezávislost operací v Pákistánu, pochází 100% finančních prostředků na projekty v Pákistánu od soukromých dárců. Pro svou misi v Pákistánu nepřijímají Lékaři bez hranic žádnou institucionální pomoc nebo vládní podporu.