Pomoc Lékařů bez hranic na Palestinských teritoriích

Začátkem června odjel výkonný ředitel francouzské pobočky Lékařů bez hranic Pierre Salignon do Izraele a na Palestinská území, kde navštívil Ramalláh, Nábulus a Jeruzalém. Setkal se tam s týmy pracovníků Lékařů bez hranic a také s izraelskými a palestinskými představiteli vlád, aby s nimi projednal program práce Lékařů bez hranic na Západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy, jejich současné pracovní podmínky a pokračování v pomocných operacích.

Jak reaguje civilní obyvatelstvo na vnitřní konflikt na Palestinských územích?

Roztříštění palestinské společnosti není žádnou novinkou, začíná však dosahovat nebývalých rozměrů, jak je možné vidět na stupňujícím se násilí mezi ozbrojenými skupinami, rodinnými klany a také uvnitř rodin. Mnoho lidí bylo zraněno a zabito v pouličních přestřelkách v Gaze, další lidé se stali oběťmi odvetných opatření kvůli své politické příslušnosti, mnozí z nich byli postřeleni do noh. Ani nemocnice nebyly tohoto násilí ušetřeny, potyčky se odehrávaly také uvnitř zdravotnických zařízení a pacienti byli zabiti přímo na nemocničních lůžkách. Vinou těchto vnitřních bojů a také vinou politiky mezinárodního společenství, které neuznalo nově zvolenou vládu Hamásu v lednu 2006 a rozhodlo se izolovat je zastavením přílivu finanční pomoci, se obyvatelstvo dostalo do role rukojmích. Toto všechno pouze prohloubilo závislost palestinského obyvatelstva na lécích, potravinách, platech státních zaměstnanců a odsoudilo je ještě k větší bídě a nedostatku, které se den ode dne zhoršují.

Zostřený vnitřní palestinský rozkol vyústil v polovině května v obnovení napětí a v následné ozbrojené převzetí pásma Gazy Hamásem v polovině června. Tato nová situace je znepokojivá zejména pro obyvatele pásma Gazy, protože jim izraelská vláda navíc vyhrožuje totální blokádou území.   

Jakou pomoc poskytují Lékaři bez hranic na Palestinských územích?

Poskytujeme zdravotnickou a psychologickou péči obětem současného konfliktu a násilí na palestinských územých. Pracujeme v Gaze, Nábulusu a Hebronu, ale kvůli vnitřnímu palestinskému konfliktu a také kvůli nájezdům izraelské armády jsme museli naše aktivity v několika případech pozastavit a nakonec jsme byli přinuceni změnit i způsob práce. Naši psychologové museli například často na několik dní odložit domácí návštěvy v Nábulusu, mezinárodní pracovníci museli být z Gazy evakuováni do Jeruzaléma a naši palestinští kolegové po nich převzali následnou péči o rodiny. V případech, kdy je situace příliš nebezpečná se ovšem rovněž vyhýbají cestování za pacienty. Tak jako zbytek populace, i naši kolegové se snaží chránit především sebe a své blízké.

Kromě těchto aktivit poskytují Lékaři bez hranic také potřebné léky nemocnicím v pásmu Gazy.

Co předpokládáte, že budou Lékaři bez hranic schopni dělat vzhledem ke zhoršující se situaci?

Situace se tento týden zklidnila, takže se mezinárodnímu týmu podařilo vrátit se do Gazy za našimi palestinskými kolegy (někteří z nich bohužel přišli během násilí v minulém měsíci o rodinné příslušníky), aby mohli zhodnotit situaci. Tým bude také muset přehodnotit zdravotní situaci a hlavně možnosti pomoci, kterou bychom mohli poskytnout nemocnicím (včetně mezinárodního zdravotnického personálu, dodávek léků a zdravotnického materiálu a také finanční podpory lékařům, kteří již nedostávají žádnou mzdu). Hospitalizováno bylo na 630 zraněných lidí, přičem některá zranění vyžadovala specializovanou chirurgickou péči přímo na místě nebo mimo pásma Gazy. Díky našemu programu rekonstrukční chirurgie v Ammánu v Jordánsku (který je zřízen zejména pro pomoc zraněným Iráčanům), zde budeme podle všeho schopni poskytnout odpovídající péči i některým zraněným palestinským pacientům, které jinak musíme evakuovat do Izraele nebo Egypta.

Pracovní podmínky našeho týmu ovšem zůstávají složité a nebezpečné. Palestinci se snaží získat politické body u svých lidí tím, že vystřelují rakety na Izrael a izraelská armáda samozřejmě provádí odvetné vojenské operace.

Se zhoršením životních podmínek se zhoršilo i postavení pracovníků západních nevládních organizací, kterým hrozí, že je rozzlobené a frustrované obyvatelstvo bude považovat za spojence izraelských sil a sil mezinárodního společenství.