Pomozte nám sdílet patenty na HIV léčiva

21. Leden 2015

Cena HIV léčiv pořád roste a mnoho infikovaných lidí si nebude moct dovolit životně důležitou léčbu.

Existuje způsob, jak vyrábět nové léky za dostupné ceny. Způsob, ve kterém farmaceutické společnosti sdílejí své patenty s iniciativou Patent Pool. Vlastník patentu obdrží licenční poplatky, ale zároveň umožní dalším společnostem s patenty dále pracovat za účelem výroby levnějších léčiv. Je to způsob, ve kterém všichni vyhrávají.

Nejefektivnější cestou, jak snížit ceny léků, je vytvoření konkurenčního prostředí a odstranění překážek, které blokují konkurenci mezi generickými producenty léčiv. Spoluúčast v Patent Pool tyto překážky odstraní a ještě pomůže společnostem nacházet nové výrobní postupy, které budou produkovat léky za dostupné ceny.

Pomozte nám v tlaku na vytvoření Patent Pool. Napište dopis farmaceutickým společnostem, aby své patenty poskytli Patent Pool.

Proč potřebujeme Patent Pool?

Potřebujeme HIV léky, které udrží pacienty naživu déle: Léky novější a lepší jsou již používány v Evropě a Spojených státech, ale nejsou dostupné pro lidi v rozvojových zemích, jelikož jsou jednoduše příliš drahé. Potřebujeme tyhle novější léky, s menšími nežádoucími účinky, aby vystřídaly starší typy léčby. Navíc se během každé dlouhodobé léčby vyvine resistence na často užívané léky, a aby pacient mohl pokračovat ve svém boji s HIV, bude muset někdy změnit typ léčby. Zlevňováním léku v konkurenčním prostředí se stanou tyhle léky dostupnější a Patent Pool tedy zajistí, aby se levnější léky dostaly k pacientům v rozvojovém světě.

Potřebujeme „tři v jednom“ léky. Léky, které jsou jednoduché na užívání: Léčba HIV je velmi komplexní a velmi často vyžaduje, aby pacient užíval koktejl nejrůznějších léků. Pokud by ovšem pacienti měli k dispozici svůj koktejl již namixovaný v jedné tabletce, pak by se pro ně léčba stala jednodušší a tudíž lépe dodržovaná. V současné chvíli je pro generické výrobce nemožno začít podobné kombinace vyrábět, protože různé další společnosti vlastní patent na různé složky koktejlu. Pokud by byly patenty spravovány kolektivně v Patent Pool, bylo by možné vyvinout mnoho potřebných kombinovaných léčiv.   

Potřebujeme HIV léky pro děti: 2 miliony dětí jsou infikovány virem HIV, ale pouze 10 procent z nich mí přístup k lékům, které potřebují. Velmi často nejsou dětské varianty HIV léků vůbec dostupné, protože jich absolutní většina žije v rozvojových zemích a nepředstavují tedy zajímavý trh, do kterého by se vyplatilo investovat. Pokud budou současné patenty v Patent Pool, odstraní se tím jedna z hlavních překážek, které zbrzďují vývoj dětských variant HIV léků.

Podívejte se na animace, které vám vysvětlí, jak Patent Pool může fungovat a zajistí léky, které potřebujeme.

A jak vzniká Patent Pool? Mezinárodní agentura pro nákup léčiv, UNITAID, pracuje na tom, aby se z Patent Pool stala realita. Aby systém opravdu fungoval, potřebujeme, aby se držitelé patentů připojili. Prosíme, napište jim dopis a vyzvěte je k účasti.

Poskytněte patenty iniciativě Patent Pool

Jak na to? Napište právě teď farmaceutickým společnostem:

Kliknutím na tenhle odkaz se vám zobrazí dopis, který vyzývá držitele patentů na HIV léky, aby je poskytli iniciativě Patent Pool. Dopis podepište a zašlete na e-mailové adresy uvedené v záhlaví.

Více informaci naleznete také na webstránce kampaně Access (anglicky).