Povodně v Pákistánu: Krizová pomoc na postižených místech

Podle oficiálních údajů postihly povodně v Pákistánu 3 miliony lidí a vyžádaly si nejméně 1500 životů. Díky klesající hladině se některé ze zasažených oblastí stávají snadněji přístupnými. V nadcházejících dnech se nicméně očekávají další deště, které mohou mít za následek další povodně i s důsledky pro oblasti, jež dosud zasaženy nebyly.



Týmy Lékařů bez hranic začaly poskytovat potřebnou zdravotnickou i humanitární pomoc a současně pokračují v průzkumných misích v provincii Chajbar Paštúnchwá (dříve Severozápadní provincie) v divizích Malakand a Péšávar a na několika dalších místech provincie Balúčistán, kde se k některým izolovaným komunitám nedostala pravděpodobně ještě žádná pomoc. 5. srpna se začnou na průzkumu podílet i helikoptéry.



Mezi hlavní priority Lékařů bez hranic patří rozšíření stávající zdravotnické pomoci, zajišťování pitné vody a zlepšení hygienických podmínek, aby se zabránilo šíření průjmových onemocnění, stejně jako akutních respiračních a kožních infekcí.



Týmy Lékařů bez hranic se připravují na propuknutí epidemií nemocí ze znečištěné vody, např. cholery. V současné době je nicméně situace pod kontrolou.



Na konci týdne vypraví Lékaři bez hranic z Evropy nákladní letadla, která na místo dopraví 90 tun zásob léků, cholerových souprav a materiálu pro zabezpečení pitné vody a sanitace.

Mapa: Pomoc Lékařů bez hranic obětem záplav v Pákistánu


4. srpna zahájila v Čarsadě činnost mobilní klinika, která začala poskytovat primární zdravotní péčí skupině asi 1400 shromážděných lidí. V dalších dnech se budou mobilní týmy rozšiřovat, aby byly schopny zasáhnout více lidí. Mobilní kliniky budou rovněž vyhledávat další skupiny lidí, které by mohly potřebovat i jinou než zdravotnickou pomoc, především pitnou vodu a hygienické prostředky.


V Čarsadě, v blízkosti Khazany (okres Dolní Dir) a na osmi dalších místech ve Svátu založili Lékaři bez hranic stanoviště pro distribuci pitné vody pro přibližně 100 000 lidí. V Dolním Diru organizace kromě toho poskytuje pitnou vodu okresní nemocnici.


Ve městě Tangi severně od Čarsady objevil tým Lékařů bez hranic rodiny, které přišly o své domy a žijí nyní v prostorách školy. Jejich zdravotní potřeby jsou pokryty a připravuje se distribuce sad s hygienickým a dalším vybavením. K další distribuci pokrývající několik tisíc postižených rodin dojde rovněž v zemědělských oblastech okresů Novšera a Péšávar.


V oblasti Novšery podporují Lékaři bez hranic od 1. srpna nemocnici v Pabbi Satellite. Zdravotnické týmy tu vykonávají zhruba 275 vyšetření denně, většinu případů tvoří akutní průjmová a kožní onemocnění. Od 2. srpna podporují Lékaři bez hranic také okresní nemocnici v Novšeře, kde se soustředí především na oddělení pohotovosti a ambulance. Úkolem organizace je nyní mj. zajištění elektřiny a pitné vody. Funkční nemocnice bude posléze předána zdravotnickým úřadům. Kromě toho byly poskytnuty také tři ambulance, které uskutečňují průměrně 10 převozů denně. V oblasti Novšery organizace rovněž plánuje zlepšit poskytování pitné vody.


V oblasti Péšávaru Lékaři bez hranic poskytují pomoc zdravotnickým střediskům prostřednictvím mobilních týmů.


V Bakhtirabadu, v jednom z nejhůře postižených míst v Balúčistánu, distribuovali Lékaři bez hranic stany a hygienické soupravy pro 750 rodin. Další soupravy pro 250 rodin byly distribuovány v oblasti Fadfedar Canal. Distribuce humanitární pomoci v oblasti bude i nadále pokračovat, včetně chlorových tablet pro čištění vody a moskytiér pro prevenci malárie.


Na různých místech Balúčistánu pokračuje vyhodnocování situace. Byly objeveny velké skupiny lidí, které čekají na humanitární pomoc, především kolem Manjoshori a Kabuly. Lékaři bez hranic připravují v Balúčistánu distribuci stanů a hygienických potřeb pro dalších asi 20 000 rodin. Kromě toho v provinci budou působit další 2 mobilní kliniky.