Přístup k lékařské péči v somálském Mogadišu je nebezpečně omezován

Dostupnost lékařské péče a humanitární pomoci pro domácí obyvatele a příchozí vysídlené osoby se v hlavním somálském městě Mogadišu za poslední měsíce dramaticky snížila. Uvedla to mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic. Organizace naléhavě žádá všechny zúčastněné strany konfliktu, aby respektovaly nutnost zdravotnického personálu nepřetržitě pracovat a zpřístupnit místním obyvatelům a příchozím vysídleným osobám v Mogadišu a okolí bezpečně dostupnou zdravotnickou péči.

Týmy Lékařů bez hranic zaznamenaly v Mogadišu za uplynulých šest měsíců rostoucí potřebu lékařského ošetření. Podle odhadů mezinárodních pracovníků Lékařů bez hranic je ve městě od ledna 2007 k dispozici méně než 250 z původního celkového počtu 800 nemocničních lůžek. Od té doby navíc asi třetina zaměstnanců z těchto několika nemocnic odešla.

Bombardování a střelba jsou v Mogadišu na denním pořádku. Lidé, kteří nutně potřebují ošetřit, se bojí opustit své domovy. Lékařský personál prchá z města, nemocnice jsou zavřené, nebo fungují jen velmi omezeně,” prohlásil po návratu z Mogadišu Dr. Christophe Fournier, prezident Mezinárodní rady Lékařů bez hranic. “Lidé nejsou ošetřováni ani na základní úrovni, jsou ponecháni bez akutní pomoci. Nedostatek respektu k práci lékařů, k nemocným a zraněným, jež potřebují ošetření, je šokující a naprosto nepřijatelný.” 

Lékaři bez hranic od ledna 2007 ošetřili ve svých ambulantních zařízeních ve městě a okolí téměř 60 000 lidí. Nestabilita zabránila organizaci v otevření zoufale potřebného lékařského zařízení pro chirurgické zákroky. Naše organizace je hluboce nespokojena s úrovní a kvalitou péče, které se dostává obyvatelům a příchozím vysídleným osobám v Mogadišu a okolí.

Měli bychom být schopni otevřít ambulanci pro akutní a chirurgickou péči v Mogadišu, vyslat záchranné týmy k nemocným a zraněným a dovézt je zpět k ošetření,” řekl Dr. Fournier a dodal: “Ovšem po měsících snažení se nemůžeme svobodně pohybovat ani po městě, abychom zpřístupnili péči v množství a kvalitě tak, jak je potřeba. Chceme dělat mnohem víc, dokud somálští lékaři zůstávají ve městě, ale jsme stále více frustrovaní a pobouření z toho, že zatím žádná ze stran neudělala nic pro zajištění bezpečného přístupu k lékařské péči  v Mogadišu.” 

Násilí v Mogadišu od ledna způsobilo útěk stovek tisíc lidí z města. Do Afgooye, regionu západně od hlavního města, uprchlo 20 800 rodin, což je přibližně 120 000 osob. Jen v červnu letošního roku pak přibylo dalších asi 5000 nových rodin čítajících kolem 30 000 lidí. Mnozí žijí v bídných podmínkách s minimální pomocí, v neodpovídajícím zázemí, s nedostatkem vody a s nepravidelným přísunem jídla.

V červnu zaznamenali Lékaři bez hranic ve městě Hawa Abdi, 17 km západně od Mogadišu,  641 případů dětské podvýživy. Děti z vysídlených rodin trpí celkovou podvýživou v 21,5% míře u dětí ve věku do pěti let, objevily se i případy akutní podvýživy v 3% míře, což podle standardů Světové zdravotnické organizace znamená kritický stav. Více než 60% těchto rodin nemělo žádný zdroj příjmů, 93% rodin uvedlo, že mají pouze malé nebo žádné  zásoby jídla. 

Na základě ošetření poskytnutých v červenci tohoto roku bylo zjištěno, že 38% z 1424 dětí do pěti let, které navštívily naše kliniky v Afgooye a Hawa Abdi, trpí příznaky akutní podvýživy, a skoro 12% dětí bylo silně podvyživeno s vysokým rizikem úmrtí.  “Zvyšující se míra podvýživy u dětí z rodin opouštějících Mogadišu, nás velice znepokojuje,” uvedl Dr. Fournier. “Tohle je varovný signál, že bez výrazného posílení humanitární pomoci a bez zlepšení  přístupu k lékařské péči pro obyvatele Mogadišu a okolí, se situace ještě zhorší. Musíme přikročit k okamžité akci a zajistit dětem, nemocným a zraněným pomoc, aby netrpěli a neumírali jen proto, že se jim nedostane lékařské pomoci.”

Lékaři bez hranic působí v Mogadišu od roku 1991. Nyní pracují v somálském hlavním městě na třech místech a poskytují různé zdravotnické služby. Od dubna 2007 poskytují základní lékařskou péči, vodu, nepotravinové položky pro vysídlené osoby z Mogadišu a  v regionu Afgooye a Hawa Abdi. Lékaři bez hranic pracují v jižním a středním Somálsku nepřetržitě již 16 let  a v současné době působí v deseti regionech.