Pro boj s dětskou podvýživou je třeba zlepšit kvalitu potravinové pomoci

21. Leden 2015

Největší světoví poskytovatelé potravinové pomoci, včetně USA, Kanady, Japonska a Evropské unie, i nadále pokračují ve financování a poskytování nutričně podprůměrných potravin rozvojovým zemím navzdory vědeckých důkazům o jejich neúčinnosti v boji proti dětské podvýživě, uvedla mezinárodní zdravotnická a humanitární organizace Lékaři bez hranic při příležitosti Světového dne výživy (16. října).

Podvýživa postihuje 195 milionů dětí na celém světě, většinou v oblastech nezasažených ozbrojenými konflikty, a to i přesto, že před podvýživou lze chránit a také ji léčit. Podvýživa má také na svědomí nejméně třetinu z 8 milionů dětí mladších 5 let, které ročně zemřou.

Podvýživa není pouze důsledkem nedostatku potravin. První dva roky života jsou důležitým obdobím, kdy dítě potřebuje mít přístup ke stravě, která se skládá z vysoce kvalitních bílkovin, esenciálních tuků, sacharidů, vitamínů a minerálů. V opačném případě hrozí narušení jeho růstu a vývoje, trvalé poškození zdraví nebo smrt v důsledku běžných nemocí. Potravinová pomoc však tyto základní složky, důležité pro dětský růst a vývoj, neobsahuje.

„Dárci potravinové pomoci musí v boji proti dětské podvýživě začít klást důraz na nutriční potřeby malých dětí,“ řekl mezinárodní prezident Lékařů bez hranic Dr. Unni Karunakara.

Většina dětských nutričních programů v rozvojových zemích, které jsou podporovány mezinárodní potravinovou pomocí, přitom spoléhá pouze na obohacené moučné směsi kukuřice a sóji (tzv. CSB směsi), které nesplňují mezinárodní standardy nutričních potřeb dětí mladších 2 let.

„Potraviny, které bychom našim dětem nikdy nedali, jsou posílány jako potravinová pomoc těm nejohroženějším do oblastí v subsaharské Africe a Asii zasažených podvýživou,“ řekl Dr. Karunakara. „Tento dvojí standard musí přestat.“

Lékaři bez hranic zahájili celosvětovou kampaň Starved for attention, aby přiměli největší dárcovské země včetně USA, Kanady, Evropské unie a Japonska poskytovat vhodné potraviny a dostatečné zásoby pro nutriční programy v zemích nejvíce zasažených podvýživou. Lékaři bez hranic zaslali nejvyšším představitelům těchto zemí a EU dopisy, v nichž vyzývají k reformě jejich potravinové pomoci. Desítky tisíc lidí již také podepsaly petici, která bude předložena vládním představitelům při příležitosti summitu G8 ve Francii v roce 2011.

Země jako Mexiko, Thajsko, USA a mnoho evropských zemí, kterým se podařilo úspěšně omezit dětskou podvýživu, dosáhly úspěchu pomocí programů zaručujících kojencům a malým dětem z nejchudších rodin přístup ke kvalitním potravinám, jako jsou mléko a vejce. Mezinárodní potravinová pomoc však krok s vývojem v oblasti dětské výživy neudržela. V říjnu 2008 uznali odborníci z panelu pro výživu Světové zdravotnické organizace (WHO) směsi CSB za nevhodné pro léčbu podvýživy u dětí, částečně proto, že brání vstřebávání důležitých bílkovin a dalších živin nutných pro uzdravení.

„Navzdory mezinárodnímu konsensu o tom, jak by měly potraviny pro léčbu podvyživených dětí vypadat, dárcovské země i nadále finančně podporují a v rámci pomoci poskytují univerzální potraviny, o nichž je přitom známo, že nesplňují základní nutriční standardy a ve skutečnosti nepomáhají snižovat riziko úmrtí v důsledku podvýživy,“ uvedla expertka Lékařů bez hranic pro otázky výživy Dr. Susan Shepherd. „V oblasti prevence dětské podvýživy došlo v poslední době k významnému pokroku. Žádné dítě by se už nemělo ocitnout na pokraji smrti předtím, než se dostane k výživě, kterou potřebuje pro svůj zdravý růst.“

Týmy Lékařů bez hranic jsou po celém světě svědky utrpení způsobeného podvýživou. V roce 2009 Lékaři bez hranic léčili 250.000 dětí trpících vážnou podvýživou ve 116 programech v 34 zemích světa. V současné době provozují 120 výživových programů v 36 zemích. Jen v samotném Nigeru bylo letos léčeno na vážnou podvýživu více než 100.000 dětí.