Projekt „Patent Pool“ pro HIV léčiva se přiblížil ke svému spuštění

Po jednání finanční a administrativní rady mezinárodní agentury pro nákup léčiv UNITAID z minulého týdne, nastal povzbudivý vývoj v zahájení projektu Patent Pool, jenž může zlepšit dostupnost nových léčiv pro miliony lidí s HIV/AIDS.

Během jednání byl schválen rozpočet pro nadaci Patent Pool a projekt je tak nyní zpět na cestě ke svému spuštění v červenci tohoto roku.

Po počátečním zdržení, které následovalo po mimořádném zasedání výkonné rady UNITAID v únoru 2010, jde o velice pozitivní a významný krok vpřed.

Nadace by měla zahájit svoji činnost v červenci 2010 a vyjednávání s držiteli patentů o jejich sdílení v projektu Patent Pool tak budou moci konečně začít. Dozvíme se tak, zdali 8 farmaceutických společností, na které se Lékaři bez hranic v roce 2009 obrátili v kampani „Make it Happen“, zahájí s agenturou formální vyjednávání a budou sdílet své patenty.

Lékaři bez hranic budou i nadále projekt Patent Pool monitorovat a informovat veřejnost o dalším vývoji.

Pouze jeden ze tří lidí infikovaných virem HIV má přístup k život zachraňující antiretrovirální léčbě. Hlavní překážkou je nedostatek cenově dostupných léků pro pacienty v rozvojových zemích. Projekt Patent Pool to může změnit a zpřístupnit tak léčbu milionům potřebným lidí.