ROZHOVOR: Lékaři bez hranic rozšiřují pomoc pro násilím otřesené uprchlíky v Libanonu

Lékaři bez hranic poslední tři roky zajišťují ve dvou uprchlických táborech v Libanonu psychologickou péči pro palestinské uprchlíky i pro Libanonce. Teď otevřeli nový projekt v severní části země, kde budou poskytovat pomoc 4 500 Syřanů, kteří uprchli před násilím ve své zemi. O své zkušenosti se podělil Bruno Jochum, ředitel ženevské sekce Lékařů bez hranic, který se z regionu nedávno vrátil.

Jaký byl váš hlavní důvod pro návštěvu Libanonu?

V Libanonu Lékaři bez hranic zahájili v roce 1976 svou první misi ve válečném prostředí a stali se profesionální zdravotnickou organizací. Má návštěva Libanonu byla příležitostí potvrdit místním úřadům i lidem, že Lékaři bez hranic jsou připraveni a odhodláni pokračovat v poskytování nezávislé zdravotní péče všude tam, kde je to zapotřebí.

Proč Lékaři bez hranic v současnosti v Libanonu působí?

Když jsme poskytli akutní pomoc po válce mezi Izraelem a Hizbaláhem v roce 2006, vyšla najevo znepokojivá pravda. V zemi neexistovala žádná nebo jen malá nabídka mentální péče.

Lékaři bez hranic zahájili několik programů péče o duševní zdraví Palestinců a Libanonců žijících uvnitř a v okolí dvou největších uprchlických táborů v zemi, Burj el-Barajneh v Bejrútu a Ein el-Hilweh v Saidě. Za poslední tři roky zde byla poskytnuta psychologická péče, zajišťovaná s multidisciplinárním, komunitním přístupem, více než 2 200 pacientů. Celkem bylo provedeno více než 15 500 bezplatných psychologických a psychiatrických konzultací.

Proč se Lékaři bez hranic rozhodli začít působit i v severním Libanonu?

Když se tisíce Syřanů, mnoho z nich fyzicky raněných, rozhodly uprchnout před násilím v jejich zemi a najít útočiště v Libanonu, vypravili jsme zdravotnický tým, aby vyhodnotil jejich situaci a zdravotní stav. Výsledkem bylo v listopadu 2011 otevření nového zdravotnického programu ve Wadi Khaled na severu země.

Péče, kterou tu poskytujeme, je omezená. Naším prvním krokem bylo poskytnutí zásob nouzového vybavení do zdravotnických center u hranic se Sýrií. Kromě psychologických služeb Lékaři bez hranic v oblasti také rozšířili své kapacity, aby mohli pružně reagovat na další znatelný nárůst počtu syrských uprchlíků. Posíleno bylo epidemiologické pozorování, očkování, léčba chronických nemocí a nouzové zdravotnické vybavení. Pokusili jsme se také odhadnout budoucí nároky na zdravotní péči.

Přítomnost nezávislé mezinárodní zdravotní organizace, jako jsou Lékaři bez hranic, také všem uprchlíkům ze Sýrie poskytuje záruku neutrality.

Jaká je současná humanitární situace v severním Libanonu?

Většina syrských uprchlíků potřebujících zdravotní péči za sebou musela nechat všechen svůj majetek. Ačkoliv je situace v Libanonu relativně klidná, je těžké odhadnout, co se stane v Sýrii. Jako krizová zdravotnická organizace musíme být připraveni na masivní příliv dalších lidí do regionu. Našim úkolem je zajistit zdravotní péči i v případě, že dorazí velké množství Syřanů prchajících před násilím.

Jaká je humanitární situace přímo v Sýrii?

Je pro nás velmi složité udělat si přesný obrázek o aktuální humanitární a zdravotnické situaci v Sýrii a o množství potřeb, které bychom měli zajistit. Pokud můžu odhadovat na základě naší zkušenosti z LybieBahrajnu i ze svědectví pacientů a lékařů v Sýrii, pravděpodobný stav je takový, že zranění tam kvůli možnému nebezpečí nemohou být ošetřováni ve veřejných nemocnicích kontrolovaných státními úřady.

Obyvatelé Sýrie jsou nyní vystaveni extrémním potížím v přístupu k základní zdravotní péči. Je zásadní, aby všechny strany respektovaly lékařskou etiku, nestrannost zdravotnických zařízení, lékařů či sester, stejně jako bezpečí pacientů.

Lékaři bez hranic jsou stále odhodláni odpovědět na humanitární požadavky v Sýrii a poskytovat nutnou péči pro tamní populaci, pokud nám bude konečně umožněn přístup do země.

Jsme stále velmi znepokojeni, že oběti konfliktu se nemusí dostat ke zdravotní péči, a zdůrazňujeme právo Syřanů uprchnout před násilím a hledat útočiště a zdravotnickou pomoc jinde.