Setkání expertů WHO může mít dopad na miliony podvyživených dětí

29. Září 2008

29. září 2008, Ženeva. - Setkání Světové zdravotnické organizace (WHO) s cílem navrhnout nové normy léčby podvýživy bude mít dalekosáhlý dopad na kvalitu potravinové pomoci a nutričních programů pro kojence a malé děti, uvedla humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic.

Lékaři bez hranic vyzvali experty WHO, aby využili tuto možnost a zvýšili standardy potravinové pomoci a programů na léčbu podvýživy.

V oblastech chronicky trpících podvýživou, jako jsou jižní Asie, Sahel či Somálský poloostrov, si mnohé rodiny nemohou dovolit nutričně bohaté jídlo a musí přežívat na obilné kaši, v níž chybí mnoho nezbytných živin. Také potravinová pomoc, poskytovaná v současnosti mezinárodními organizacemi nebo dárci, sestává především z obilovin a nezahrnuje potraviny živočišného původu, např. mléko, které obsahuje živiny nezbytné pro malé děti.

“Vlastním dětem bychom nenabízeli jenom obilnou kaši. Proč tedy v potravinové pomoci akceptujeme dvojí standard?“ ptá se Dr. von Schoen-Angerer, výkonný ředitel kampaně ACCESS. „Byla by tragédie nevyužít této příležitosti a nezvýšit nutriční standardy potravinové pomoci a národních programů tak, aby zahrnovaly i potraviny živočišného původu.“

Žádné jiné problémy nepřispívají k onemocnění a úmrtí dětí tak často jako podvýživa. V rozvojových zemích je podvýživa každoročně příčinou úmrtí více než 3,5 milionů dětí mladších 5 let. Přesto se programy pro prevenci akutních forem podvýživy za posledních 30 let téměř nezměnily.

„Lékaři bez hranic se zavázali, že budou léčit podvyživené děti s využitím alespoň některých potravin živočišného původu, a nyní pracují na ještě komplexnější realizaci tohoto plánu,“ uvedl dále Dr. von Schoen-Angerer. „Doufejme, že doporučení expertů povedou ke změně a dramatickému snížení zbytečných úmrtí zapříčiněných podvýživou.“

OSN má jasná doporučení pro léčbu těžké formy podvýživy, ale pouze k 5% potřebných dětí se léčba skutečně dostane. Lékaři bez hranic jsou přesvědčeni, že by se k malým dětem měly dostat vysoce účinné a nutričně bohaté potraviny ještě předtím, než vážně onemocní.

Setkání expertů WHO „Management výživy u střední podvýživy“ se uskuteční v Ženevě ve dnech od 30. září do 3. října.

Lékaři bez hranic léčili v letech 2006 a 2007 s pomocí terapeutických a doplňkových potravin ročně přes 150 000 podvyživených dětí ve 22 zemích.