Sierra Leone: Zlepšení přístupu ke zdravotní péči pro ženy a děti

Vláda Sierra Leone začala 27. dubna 2010 implementovat politiku bezplatné zdravotní péče pro těhotné ženy, kojící matky a děti do 5 let. Lékaři bez hranic tento krok vítají a doufají, že umožní těmto nejzranitelnějším skupinám lepší přístup ke zdravotní péči.

„Jsme nesmírně šťastní, že vláda Sierra Leone přestala vymáhat poplatky za zdravotní péči od těhotných žen a dětí,“ řekl vedoucí mise Lékařů bez hranic v Sierra Leone Stuart Zimble. „V zemi, která čelí ohromným zdravotnickým problémům, je velice důležité, aby lidé více využívali zdravotnických služeb.“

Sierra Leone, která stále čelí extrémní chudobě, má jedny z nejhorších zdravotnických ukazatelů na světě. Každé čtvrté dítě se nedožije svých pátých narozenin a každá osmá žena zemře během porodu nebo v důsledku komplikovaného těhotenství. Více než polovina populace přežívá za méně než 1 dolar denně.

Lékaři bez hranic pracují v Sierra Leone od roku 1996. Ve městě Bo vedou nemocnici, kde poskytují péči o matku a dítě. Nemocnice má k dispozici terapeutické výživové centrum pro podvyživené děti, dětské oddělení a mateřské oddělení s operačním sálem pro komplikovaná těhotenství. Lékaři bez hranic také podporují Ministerstvo zdravotnictví v dalších 5 zdravotnických střediscích a 30 venkovských zdravotnických zařízeních.

Lékaři bez hranic na základě zkušeností ze Sierra Leone a dalších chudých států upozorňují, že poplatky pacientů jsou hlavní překážkou v přístupu k život zachraňující zdravotní péči.  Poté, co Lékaři bez hranic zdarma zpřístupnili lékařskou péči, vzrostl počet dětí diagnostikovaných s malárií desetinásobně. A to i přesto, že zdravotnické poplatky byly předtím velice nízké.

„I když bezplatná lékařská péče nevyřeší všechny problémy, které brání těmto ohroženým skupinám v přístupu ke zdravotní péči, odstraní alespoň jednu důležitou překážku,“ řekl Zimble.

Dodal ale, že samotné zavedení bezplatné zdravotní péče pro tyto pacienty představuje velice těžký úkol: „Tato koncepce se může stát realitou pouze tehdy, pokud budou k dispozici nezbytné léky, vybavení a zdravotnický personál, a to dokonce i v těch nejodlehlejších zdravotnických zařízení. Naplnění tohoto úkolu bude vyžadovat v následujících měsících a letech mnoho úsilí.“

„Lékaři bez hranic jsou svědky toho, že snahy úřadů Sierra Leone o implementaci této politiky jsou úspěšné. Doufáme také, že se jim dostane všestranné podpory, aby se bezplatná zdravotní péče opravdu zpřístupnila těm, kteří ji nejvíce potřebují,“ shrnuje situaci Zimble.