Smrt spolupracovnice Lékařů bez hranic ve Středoafrické republice

Paris / Bangui, 12. června 2007. S hlubokým zármutkem oznamujeme, že naše francouzská spolupracovnice Elsa (27 let) byla 11.6. zastřelena během průzkumné mise na severozápadě Středoafrické republiky. Byla to její první mise s Lékaři bez hranic, na které pracovala jako logistik.

Elsa byla umístěna na základně v Paoua, kde pracovala v projektu Lékařů bez hranic zajišťujícím zdravotnickou péči pro oběti přetrvávajícího násilí. Severozápadní region Středoafrické republiky je zmítán konfliktem mezi ozbrojenými skupinami rebelů a vládními jednotkami. Páchání trestných činů je zde na denním pořádku a nestability v oblasti často využívají i ozbrojení bandité operující podél silnic.

Místní obyvatelstvo je vystaveno systematickému násilí. Početné vesnice podél silnic byly napadeny, vydrancovány a vypáleny, obyvatelé byli přinuceni utéct a bojovat o přežití v buši v extrémně nebezpečných podmínkách. Zdravotnický systém v regionu zkolaboval a nejistota a strach obyvatelů jim ještě více ztěžují přístup ke zdravotnické pomoci.

Lékaři bez hranic pracují v Paoua a v okolních oblastech. Poskytují primární a sekundární zdravotnickou péči v městské nemocnici a mobilní týmy cestují do okolních vesnic v regionu, kde poskytují základní zdravotnickou péči. Po květnovém útoku rebelů na město N’Gaoundal a následné vládní odvetě se Lékaři bez hranic dozvěděli o katastrofických zdravotnických podmínkách v oblasti a rozhodli se pro průzkumnou misi.  

V průběhu této mise však bylo vozidlo Lékařů bez hranic zasaženo střelbou a Elsa Serfass byla smrtelně zraněna. Její tragická smrt je pro nás hrozným šokem a celá organizace Lékařů bez hranic truchlí nad touto ztrátou. Naše myšlenky zůstávají s příbuznými a přáteli.