Somálsko: Dramatická situace uprchlíků z válkou postiženého Mogadišu

22. Leden 2015

Afgooye/Ženeva, 11. prosince 2007. V extrémně obtížných hygienických podmínkách žije podél silnice do Afgooye podle odhadů až 200.000 vysídlenců ze somálského hlavního města Mogadišu. Úmrtnost a další zdravotnické ukazatele vysoce přesahují hranici pro krizové situace.

Rozšiřující se boje v somálském hlavním městě vedly k dalšímu exodu obyvatel, kteří se tak připojili ke statisícům vnitřních vysídlenců, kteří z oblasti uprchli od ledna 2007. Západně od Mogadišu, na silnici do Afgooye, kde od dubna 2007 Lékaři bez hranic poskytují akutní zdravotnickou a výživovou pomoc, se během několika týdnů počet uprchlíků téměř zdvojnásobil. Většina z odhadovaných 200 000 vysídlenců* žije podél silnice v provizorních přístřešcích a je zcela závislá na vnější pomoci.

Obyvatelstvo čelí nepřijatelným hygienickým podmínkám a díky mnohaměsíčnímu nedostatku jídla je ještě zranitelnější. Většina z 1 700 zdravotnických konzultací, jež týdně provedou týmy Lékařů bez hranic v Afgooye a v táboře Hawa Abdi, je spojena právě se svízelnými životními podmínkami: jedná se o těžkou podvýživu, průjmová onemocnění či akutní respirační onemocnění. Děti, především do 5 let věku, které denně přicházejí z Mogadišu, jsou extrémně slabé. V posledních dvou týdnech jich bylo do výživových center Lékařů bez hranic přijato více než 250, včetně 80 hospitalizovaných v jednotkách intenzivní péče. Kvůli zhoršující se situaci zdvojnásobily týmy Lékařů bez hranic počet lůžek v Afgooye z 20 na 40 a současně zakládají pediatrické oddělení v Hawa Abdi s kapacitou 50 lůžek. Od září do dneška pak tamější intenzivní výživové centrum zvýšilo svou kapacitu z 20 lůžek na 80. A potřeba dalších s každým dnem roste.

Míra úmrtnosti je děsivá, obzvláště v případě dětí do 5 let věku. V Hawa Abdi, v táboře s 32 000 uprchlíky, činí navzdory přítomnosti humanitární pomoci 4,2 úmrtí na 10 000 dětí za den, což dvojnásobně překračuje hranici pro krizové situace. V případě celé populace jde pak o 2,3 úmrtí na 10 000 lidí za den.** Hlavní příčinou úmrtí jsou kvůli katastrofálním hygienickým podmínkám průjmová onemocnění, jež stojí za více než polovinou případů.

Jakkoli se nedostatek vody, jídla, přístřeší a zdravotnické péče rychle prohlubuje, rozšíření zdravotnické pomoci je uprostřed tohoto konfliktu velmi obtížné. I přes probíhající mobilizaci mezinárodní podpory z posledních týdnů je zahraniční pomoc stále nedostatečná. Životní podmínky ve zhruba stovce improvizovaných táborů podél 30 km dlouhé osy mezi Mogadišu a Afgooye jsou hluboko pod obecně přijímanými standardy pro krizovou humanitární asistenci a riziko epidemií je vysoké.

Počet vnitřních vysídlenců přitom každým dnem roste. Bez významného zvýšení neutrální a nezávislé pomoci se tato krizová situace může ještě zhoršit.

Tým Lékařů bez hranic v Afgooye, složený z 80 somálských a 5 zahraničních pracovníků, založil několik výživových center a provádí více než 1 700 lékařských konzultací týdně. Od poloviny srpna do konce listopadu 2007 bylo přijato 614 těžce podvyživených dětí mladších 5 let, 222 z nich do jednotky intenzivní péče. Od dubna 2007 rozdaly týmy Lékařů bez hranic základní humanitární pomoc (plastové plachty, kanystry na vodu, mýdlo, přikrývky, moskytiéry) více než 17.000 nově vysídleným rodinám. Poslední distribuce pomoci proběhla na konci listopadu a týkala se více než 3 000 rodin. Každý den rovněž naše týmy distribuují mezi uprchlíky na 90 000 litrů pitné vody.

Lékaři bez hranic pracují v jižním a středním Somálsku nepřetržitě 16 let a péči poskytují v devíti regionech - Bakool, Bay, Galgadud, Hiraan, Lower Juba, Middle Juba, Mudug, Middle Shabelle a Lower Shabelle. V současné době má organizace v zemi 60 zahraničních a více než 800 místních pracovníků.

 


* Pramen: UNHCR.
** Retrospektivní výzkum úmrtnosti v období od 12. září do 23. listopadu, Lékaři bez hranic Švýcarsko.