Somálsko: Dva spolupracovníci uneseni v regionu Bakool

Lékaři bez hranic potvrdili, že v neděli 19. dubna byli v somálském regionu Bakool uneseni dva spolupracovníci organizace. Holandská zdravotní sestra a belgický lékař se vraceli z kontrolní cesty, když byli na cestě mezi Rabdhore a Hudurem zastaveni skupinou ozbrojených mužů. Oba mezinárodní spolupracovníci byli zajati, jejich somálští kolegové byli propuštěni. Podle dostupných informací nepoužili únosci přímého násilí, pouze výstražné střelby do vzduchu. Tři unesená auta byla později nalezena opuštěná nedaleko místa, kde se incident odehrál. Lékařům bez hranic se zatím nepodařilo navázat kontakt se svými unesenými kolegy.

Lékaři bez hranic jsou hlavním poskytovatelem bezplatné zdravotní péče ve střední a jižním Somálsku. V 9 regionech zde poskytují základní zdravotní péči, léčbu podvýživy, pomoc vysídleným, chirurgické zákroky a distribuují vodu a humanitární pomoc. Kvůli nestabilní bezpečnostní situaci nesetrvávají mezinárodní spolupracovníci organizace v zemi trvale. Život zachraňující humanitární pomoc pokračuje díky místním spolupracovníkům, kteří pokračují v programech za pomoci koordinačního týmu v Nairobi, který projekt navštěvuje a poskytuje nezbytnou pomoc.

Lékaři bez hranic dělají vše pro to, aby zaručili rychlý a bezpečný návrat svých kolegů, a jsou v kontaktu s jejich rodinami. S ohledem na delikátnost situace a rodiny unesených nemohou Lékaři bez hranic poskytnout v této chvíli další informace.

Čtěte: Unesení spolupracovníci Lékařů bez hranic propuštěni na svobodu